Els turistes estrangers a Espanya van gastar un 20% més en restaurants

El tiquet pagat pels viatgers espanyols va créixer un 10% en serveis de restauració, per sobre de l’allotjament i l’oci, segons CaixaBank Research

Els turistes estrangers a Espanya van gastar un 20% més en restaurants

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El sector de la restauració és el que més benefici sembla haver tret del rècord de turistes que Espanya va batre l’any passat, quan la van visitar 94 milions d’estrangers. Els viatgers arribats de fora van incrementar en un 20% la seva despesa en bars i restaurants, per sobre dels diners que van destinar a allotjament i a activitats d’oci. I això no s’explica només perquè els preus haguessin pujat, ja que la inflació turística va ser del 5,4%.

Les dades, presentades ahir pels economistes de CaixaBank Research, Judit Montoriol i Pedro Álvarez, es van obtenir a partir de les transaccions fetes als caixers de l’entitat bancària amb targetes de crèdit. Entre els turistes espanyols hi va haver també una pujada de despesa en restauració, però més moderada, del 10%.

"La renda dels països d’origen dels nostres turistes està augmentant i, a més, els preus a Espanya, tot i que han pujat, no ho han fet més que a les destinacions competidores, com Portugal, Itàlia i Grècia", va argumentar Montoriol per mirar d’explicar aquest augment.

Els viatgers estrangers van pagar un tiquet mitjà de 31,2 euros en cada transacció amb la seva targeta de crèdit, xifra que representa uns sis euros més que la despesa dels turistes residents, segons l’estudi. A més, tot i que el consumidor local continua sent el client més fidel, ja que aporta el 62% de la facturació anual de la restauració, a les províncies més turístiques els visitants forans suposen ja un 25% de la caixa, i els nacionals suposen el 13%.

Mentre el pes dels estrangers va ser clau per als negocis de fronteres endins, l’estudi de CaixaBank ha vist també com l’any passat augmentaven de nou els viatges d’espanyols cap a destinacions internacionals, que van superar per primera vegada els del 2019.

Alentiment a la vista

"Tenim un sector turístic espanyol amb un ritme de creixement elevat, sense signes d’esgotament cíclic, tot i que la previsió per al 2025 és que molt possiblement aquest ritme s’alenteixi", va assenyalar l’economista de CaixaBank Research. Així, mentre el 2024 el PIB turístic s’estima que va créixer un 6%, és de preveure que per a l’exercici que ara comença aquest augment sigui d’un 3,6% en termes reals. "D’aquesta manera, el PIB turístic passaria a suposar el 13,2% del total de l’economia", va afegir la investigadora.

Notícies relacionades

El 2024 ha confirmat la desestacionalització ja detectada en els últims anys, sobretot en les destinacions urbanes costaneres. "Si es comparen les tendències a llarg termini, es comprova que les arribades de turistes internacionals entre el juliol i l’agost han augmentat un 63,5 entre el 1999 i el 2024, però ho han fet més d’un 115% en la resta de mesos de l’any", va remarcar per la seva part Álvarez.

També es fa evident la desestacionalització en la despesa dels turistes internacionals durant el juliol i l’agost, que ha disminuït un 4,5% en els últims cinc anys, amb retrocessos especialment marcats en la despesa dels procedents d’Itàlia (-7,3%), del Regne Unit (-6,5%) i d’Alemanya (-6,2%). "Hi ha sectors, com el denominat turisme verd o de natura, que són els que més creixen, i, en aquest cas, es tracta també d’un tipus d’activitat que es presta a la desestacionalització", va indicar l’economista.