L’OIT situa Espanya entre els països amb menys desigualtat salarial del món
El 10% dels espanyols amb menys retribució cobren el 0,5% de massa salarial, davant el 23% que guanya l’altre extrem / La bretxa entre els sous més alts i els més baixos es redueix de forma global
La desigualtat salarial que compara els sous alts i baixos dels treballadors ha disminuït de manera decidida des de principis del segle XXI arreu del món, en general –i a Espanya, en particular–, si bé les bretxes existents "continuen sent inacceptablement altes". Així s’expressa l’Organització Internacional del Treball (OIT) en el seu Informe mundial sobre salaris 2024-2025, publicat ahir, en què l’organisme dependent de l’ONU situa Espanya entre els països que, malgrat tot, presenten menys desigualtat entre els sous més alts i més baixos.
L’informe mostra que, a escala mundial, el 10% dels treballadors amb sous més baixos guanyen només el 0,5% de la massa salarial mundial, mentre que el 10% amb retribucions més elevades guanya gairebé el 38% d’aquesta massa salarial. En el cas d’Espanya es dona també el cas que el 10% dels treballadors amb menys retribució guanyen només el 0,5% de la massa salarial, mentre que el 10% de l’altre extrem obté el 23% del total de la massa salarial.
Caiguda real d’ingressos
A partir d’una mostra de 72 països, que representen al voltant del 73% de la població assalariada del món, l’informe revela que la desigualtat salarial s’ha reduït en aproximadament dos terços d’aquests països des de principis del segle XXI. En general, l’OIT detecta que la reducció global de la desigualtat salarial ha vingut impulsada, sobretot, per una caiguda dels ingressos reals entre els treballadors amb més sou. En concret, aquesta circumstància es constata clarament en països com Espanya –on, a més, el salari mínim interprofessional ha pujat amb força en els últims anys– o Portugal; al contrari, passa a França, Itàlia o el Regne Unit, on els col·lectius amb sous més alts són els que més poder adquisitiu real han guanyat.
En el seu títol, l’informe de l’OIT es pregunta: "¿Està disminuint la desigualtat salarial al món?". I entre les seves respostes apunta que "Espanya apareix com un país amb baixa desigualtat salarial, amb un 1,3% d’assalariats que es classifiquen com de baixos ingressos, que perceben menys del 50% de la mitjana del salari".
En general, l’OIT detecta que els treballadors que considera com a "mal pagats" (per sota del 50% de la mitjana), constitueixen el 17% de la mà d’obra als països de baixos ingressos; l’11%, en els d’ingressos mitjans i el 3% entre els països d’alts ingressos. En concret, a Espanya aquest percentatge és encara més baix, i se situaria en l’1,3%, si bé, la mateixa OIT fa notar que aquest recompte no té en compte ni les microempreses (menys de 10 treballadors i un negoci anual inferior als 2 milions d’euros) ni les persones treballadores de la llar.
Dones i migrants
Atenent a aquest indicador, l’OIT situa la desigualtat salarial més gran a Estònia i els EUA (on al voltant del 10% dels treballadors cobren menys que la meitat de la mitjana), mentre que assenyala a l’altre extrem Bèlgica o Portugal, on la proporció de treballadors "mal pagats" és pràcticament nul·la. L’organisme internacional atribueix aquesta circumstància –extensible a Espanya o Itàlia– a l’existència d’un "alt compliment" amb el salari mínim interprofessional establert.
L’informe fa notar la sobrerepresentació de dones i de migrants dins del col·lectiu de l’1,3% de treballadors espanyols amb baixos salaris. Aquestes representen el 60% d’aquest col·lectiu, i els migrants, el 26%.
L’OIT valora que, després de l’episodi inflacionista desencadenat el 2021, el creixement real dels salaris, tant a Espanya com a escala mundial, ha començat a augmentar novament a mesura que la inflació disminueix progressivament.
Pèrdua de poder adquisitiu
Amb tot, a Espanya els salaris encara acumulen una pèrdua de poder adquisitiu de l’1,5% des del 2021. Això és que els salaris han pujat l’1,5% menys del que ho ha fet la inflació en aquest període (12,1%), segons les dades de què disposa l’OIT. Des del 2008, quan va esclatar la crisi financera, la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris espanyols s’eleva al 4,5%, segons aquestes mateixes dades.
Notícies relacionadesL’informe mostra que, si bé des de l’any 1999 la productivitat per treballador ha crescut el 9%, els salaris han perdut el 0,8% de la seva capacitat adquisitiva. El guany de productivitat en aquest període, doncs, hauria anat a parar al benefici de les empreses i/o al pagament de més impostos, i no als treballadors.
"El retorn al creixement dels salaris reals a Espanya, i a escala mundial, és un avanç positiu", va remarcar el director de l’OIT a Madrid, Félix Peinado Castillo. "Aquestes dades ens han d’animar a continuar promovent polítiques salarials a través del diàleg social, i a continuar fomentat la productivitat laboral, de manera que es contribueixi al creixement real dels salaris al nostre país, sobretot per millorar el nivell de vida d’aquells treballadors que més han patit la crisi del cost de la vida", va afegir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Tribunals Un jutjat investiga Joan Laporta per estafar 4,7 milions d’euros a una família que va guanyar la Primitiva
- Perill a la vista El Meteocat alerta: més fred, neu, vent i temporal marítim a Catalunya
- Funció pública. Addicional al 2% Augment del 0,5% en el sou dels funcionaris
- Crònica rosa El City motiva la ruptura de Guardiola
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Israel ajorna la votació de l’alto el foc a avui mentre redobla els atacs a Gaza
- El Consorci de la Zona Franca invertirà fins a 70 milions en oficines 4.0
- Pronovias vol tornar a créixer amb desfilades pròpies i els EUA en l’horitzó
- Areas s’adjudica un concurs a l’aeroport d’Orlando