Apunt

Muface, funcionaris i envelliment

La incertidumbre por la continuidad de Muface sigue para 1,5 millones de personas. / Archivo

La incertidumbre por la continuidad de Muface sigue para 1,5 millones de personas. / Archivo

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Molt es parla aquests dies de Muface, la modalitat que permet als funcionaris de l’Administració General de l’Estat triar entre la prestació sociosanitària pública o la privada, a què s’acullen al voltant d’1,5 milions de persones, entre mutualistes i beneficiaris (familiars) a tot Espanya. De les companyies d’assegurances que prestaven aquest servei, SegurCaixa Adeslas i DKV han decidit retirar-se del concurs, el termini del qual s’ha ampliat fins al 27 de gener, i cal veure què farà la tercera, Asisa. Les companyies reclamen contractes adaptables anualment en comptes de per tres anys per poder ajustar els costos.

És veritat que una part de l’Executiu i de la societat veuen Muface com un privilegi del col·lectiu d’empleats públics, però és un dret adquirit i que, evidentment, batallaran per retenir amb el suport sindical. També és veritat que les companyies d’assegurances, que fa anys no veien tants problemes en la prestació d’aquests serveis a aquest col·lectiu, que els garantien un interessant volum de negoci, són conscients que la plantilla pública està envellida, cosa que es tradueix en més costos: més peticions de consultes, prestacions i altres serveis.

Notícies relacionades

Es calcula que més de la meitat dels actuals funcionaris i del personal laboral al servei de l’Administració General de l’Estat estaran jubilats en un període de poc més de 10 anys. La seva edat mitjana el gener del 2024 era de 50,48 anys amb una disminució per quart any consecutiu com a conseqüència de les noves incorporacions en els últims anys, segons les dades del mateix Executiu.

En tot cas, malgrat les ofertes públiques d’ocupació dels últims anys amb el Govern de Pedro Sánchez, amb prou feines s’ha mitigat l’impacte de l’allau de jubilacions previstes ja que molts empleats públics es retiren abans dels 65 anys. Un rejoveniment substancial de la plantilla segur que atrauria de nou companyies. I, en tot cas, si fracassa el sistema no quedarà més que reforçar la sanitat pública, que ho requereix.