Telefónica: blindatge i control de la cúpula
El Govern repeteix la ‘fórmula Indra’. L’Executiu replica la maniobra d’entrar a l’accionariat amb l’objectiu de protegir grups de sectors clau per a l’economia i la seguretat nacionals, per després conquerir el poder corporatiu. Ara planeja una gran operació entre el gegant de les telecomunicacions i la tecnològica.
El Govern ha donat per sorpresa un cop de mà a Telefónica per prendre el control del grup, impulsant la substitució exprés del president per nomenar a un nou primer espasa afí. La Moncloa va ordenar fa un any al hòlding estatal la SEPI la compra d’una participació del 10% en la teleco en resposta a la inesperada irrupció de l’Aràbia Saudita en el capital del grup espanyol a través de la seva operadora Saudi Telecom (amb la qual aconseguirà un 9,97% de l’empresa). Era un moviment històric que suposava la tornada de l’Estat espanyol a l’antiga teleco pública, però més d’un quart de segle després de la seva privatització total i després d’invertir 2.285 milions.
L’Executiu ha conformat un nou nucli dur d’accionistes nacionals per blindar Telefónica al costat de Criteria, el braç inversor de la Fundació la Caixa (que també ha elevat la seva participació fins al 10%), i al costat de BBVA (amb alguna cosa menys del 5%). La Moncloa ha fet valer la seva nova posició com a accionista de referència i ha executat la destitució fulminant del que ha sigut president de Telefónica durant gairebé nou anys, José María Álvarez-Pallete.
El Govern, amb l’aval fonamental de Criteria, ha col·locat com a substitut a Marc Murtra, un executiu amb línia directa amb l’ala socialista del Govern central i amb la nova Generalitat de Salvador Illa per les seves vinculacions amb el PSC, i que fins ara era el president d’Indra, també controlada per la SEPI i en la qual el hòlding estatal ha colonitzat el poder executiu com a part de la seva estratègia de convertir el grup en un campió nacional del sector de la defensa. L’Executiu replica així a Telefónica la fórmula ja executada a Indra en els anys previs.
La Moncloa va decidir fa tres anys disparar el pes estatal en l’accionariat d’Indra, elevant la participació de la SEPI del 18% al 28% per convertir el grup en un nou campió nacional del sector de la defensa, en un moment que la realitat geopolítica global està empenyent tots els països a reforçar-se en aquesta àrea i amb l’objectiu de participar de manera creixent en els grans programes militars europeus.
Una estratègia que ha estat comandada fins ara pel mateix Murtra, que ha aconseguit conformar un nou nucli estable d’accionistes, amb el fons Amber i els grups industrials de defensa Escribano i SAPA, i que finalment havia aconseguit complir el seu objectiu d’assumir part de les funcions executives en la companyia repartides amb el conseller delegat, José Vicente de los Mozos. Pel camí, els nous accionistes de la companyia van promoure fa tres anys el cessament de cinc dels vuit consellers executius en un cop de timó i han acabat conformant un nou consell conforme amb el nou joc de poders. El nou president en substitució de Murtra, de fet, serà Ángel Escribano, cofundador del grup Escribano, segon accionista més gran d’Indra (14,3%).
Un campió nacional
Notícies relacionadesDesprés de la renovació a la cúpula de Telefónica, el Govern planeja crear un campió nacional de les telecomunicacions i la tecnologia per mitjà d’ un gran moviment corporatiu conjunt de la mateixa Telefónica i d’Indra, fent valer que la SEPI té posicions accionarials de pes en els dos grups. Els plans de l’Executiu passen perquè Telefónica prengui el control de tota o part de la filial tecnològica d’Indra, Minsait.
Indra té ja activada la venda del negoci de pagaments de Minsait i també havia deixat la porta oberta a vendre una participació majoritària de les accions de tota la filial tecnològica com a part del seu pla estratègic. Un pla que contempla que guanyi pes en el sector de la defensa amb compres després de fer caixa desprenent-se d’altres parts del seu negoci. Indra reconeix que té en el radar el grup de satèl·lits Hispasat, que té d’accionista la SEPI i que està controlada pel grup Redeia, en què la mateixa SEPI també té un 20%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.