Comerç exterior
La Generalitat llança un pla per pal·liar els efectes dels aranzels de Trump
Acció facilitarà a les companyies catalanes que comercien amb els EUA elaborar plans de contingència i estratègies per mitigar l’impacte del proteccionisme
Trump torna amb el proteccionisme com a bandera
Trump arriba a la presidència dels EUA amb una allau d’ordres executives per als seus primers dies

La Generalitat ha posat en marxa un pla per pal·liar els efectes de les polítiques proteccionistes anunciades pel nou president dels EUA, Donald Trump, que aquest dilluns pren possessió del càrrec. Es tracta del servei ‘Adapta’t als nous Estats Units’ , destinat a ajudar les empreses catalanes que exporten a aquest país.
El servei s’oferirà des de l’‘Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització’ d’ Acció, l’agència per a la competitivitat empresarial de la Conselleria d’Empresa. Mitjançant el mateix, les companyies podran identificar els riscos potencials per als seus productes i serveis i els orientarà en l’elaboració de plans de contingència per avançar-se als possibles nous aranzels i traves a l’exportació.
El servei elaborarà una anàlisi personalitzada i les empreses podran obtenir una valoració del seu grau d' exposició en funció del seu producte o servei, la configuració de la seva cadena d'aprovisionament, el pes dels EUA en el seu negoci internacional o les possibilitats d’implantar-se al país.
Una vegada feta aquesta feina, Acció col·laborarà en l’elaboració d’un pla de contingència i d’estratègies alternatives «per garantir la seva competitivitat, tant des de Catalunya com des de les oficines exteriors de comerç i inversió d’Acció a Nova York, Washington, Miami, Austin i Silicon Valley.
El primer destí fora d’Europa
En l’actualitat, els EUA són la primera destinació de les exportacions catalanes fora d’Europa. El 2023, l’últim exercici complet del qual es disposa de dades, les empreses catalanes van vendre als EUA per valor de 3.647,5 milions d’euros, el 3,6% de les exportacions catalanes. A més, hi ha un total de 3.109 companyies amb seu a Catalunya que exporten habitualment a aquest país.
L’informe anual d’Acció identifica fins a 7 grans qüestions que poden afectar la competitivitat de les empreses catalanes aquest 2025, a causa de l’elevat grau d’obertura de l’economia catalana i del context de transformació digital i verda del teixit productiu.
Notícies relacionadesEl primer risc és un ordre mundial més fragmentat i multialineat, catapultat amb la victòria de Trump als EUA i el paper protagonista de la Xina. El segon element és el proteccionisme i la reducció del comerç mundial. El tercer, la intensificació de la pugna pel lideratge tecnològic i el retard que porta la Unió Europea (UE) en la matèria.
Altres variables a tenir en compte són l’emergència climàtica, la baixa productivitat com a gran repte d’Europa, la incertesa i complexitat que introdueix la nova presidència de Trump i els riscos financers globals derivats d’un deute creixent i elevada volatilitat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats