Comerç exterior
La Generalitat llança un pla per pal·liar els efectes dels aranzels de Trump
Acció facilitarà a les companyies catalanes que comercien amb els EUA elaborar plans de contingència i estratègies per mitigar l’impacte del proteccionisme
Trump torna amb el proteccionisme com a bandera
Trump arriba a la presidència dels EUA amb una allau d’ordres executives per als seus primers dies
La Generalitat ha posat en marxa un pla per pal·liar els efectes de les polítiques proteccionistes anunciades pel nou president dels EUA, Donald Trump, que aquest dilluns pren possessió del càrrec. Es tracta del servei ‘Adapta’t als nous Estats Units’ , destinat a ajudar les empreses catalanes que exporten a aquest país.
El servei s’oferirà des de l’‘Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització’ d’ Acció, l’agència per a la competitivitat empresarial de la Conselleria d’Empresa. Mitjançant el mateix, les companyies podran identificar els riscos potencials per als seus productes i serveis i els orientarà en l’elaboració de plans de contingència per avançar-se als possibles nous aranzels i traves a l’exportació.
El servei elaborarà una anàlisi personalitzada i les empreses podran obtenir una valoració del seu grau d' exposició en funció del seu producte o servei, la configuració de la seva cadena d'aprovisionament, el pes dels EUA en el seu negoci internacional o les possibilitats d’implantar-se al país.
Una vegada feta aquesta feina, Acció col·laborarà en l’elaboració d’un pla de contingència i d’estratègies alternatives «per garantir la seva competitivitat, tant des de Catalunya com des de les oficines exteriors de comerç i inversió d’Acció a Nova York, Washington, Miami, Austin i Silicon Valley.
El primer destí fora d’Europa
En l’actualitat, els EUA són la primera destinació de les exportacions catalanes fora d’Europa. El 2023, l’últim exercici complet del qual es disposa de dades, les empreses catalanes van vendre als EUA per valor de 3.647,5 milions d’euros, el 3,6% de les exportacions catalanes. A més, hi ha un total de 3.109 companyies amb seu a Catalunya que exporten habitualment a aquest país.
L’informe anual d’Acció identifica fins a 7 grans qüestions que poden afectar la competitivitat de les empreses catalanes aquest 2025, a causa de l’elevat grau d’obertura de l’economia catalana i del context de transformació digital i verda del teixit productiu.
Notícies relacionadesEl primer risc és un ordre mundial més fragmentat i multialineat, catapultat amb la victòria de Trump als EUA i el paper protagonista de la Xina. El segon element és el proteccionisme i la reducció del comerç mundial. El tercer, la intensificació de la pugna pel lideratge tecnològic i el retard que porta la Unió Europea (UE) en la matèria.
Altres variables a tenir en compte són l’emergència climàtica, la baixa productivitat com a gran repte d’Europa, la incertesa i complexitat que introdueix la nova presidència de Trump i els riscos financers globals derivats d’un deute creixent i elevada volatilitat.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»
- ‘Life Sciences BCN’ Barcelona es conjura per ser capital de les ciències de la salut
- Successos Cau a Sabadell una banda de ciberestafadors que enviava 1.000 SMS fraudulents per minut