Opa hostil
El valor en borsa del Sabadell supera per primera vegada l’oferta del BBVA
La prima negativa elevarà la incertesa sobre el desenllaç de l’operació llançada per l’entitat basca si es manté en el temps
El valor en borsa de les accions del Sabadell va superar per primera vegada el preu que el BBVA ofereix des del maig passat per comprar l’entitat com a part de la seva oferta pública d’adquisició (opa). Els títols de l’entitat catalana, així, van tancar a 2,139 euros, mentre que el grup d’origen basc proposa 2,134 euros (una acció nova i 0,29 euros en metàl·lic per cada 5,0196 accions del Sabadell). Vist d’una altra manera, els inversors donen avui un valor al Sabadell en borsa entorn d’11.636 milions d’euros, un 0,2% menys que els una mica més d’11.609 milions que ofereix el BBVA.
A falta de veure si es tracta d’un esdeveniment puntual o de l’inici d’una tendència sostenible, el fet eleva la incertesa sobre el desenllaç de l’operació. L’oferta inicial del BBVA, així, suposava una prima del 30% sobre el valor de les accions del Sabadell abans que es filtrés l’interès de l’entitat per fusionar-se amb el seu rival. Però aquesta prima de moment s’ha evaporat, ja que des del maig el banc català ha evolucionat millor en borsa que el d’origen basc, amb la qual cosa ha passat a produir-se el que es coneix tècnicament com una prima negativa: l’empresa opada val més en borsa que l’oferta.
Quan una empresa cotitzada llança una oferta sobre una altra amb prima positiva sobre el seu valor borsari, és normal que la cotització de la segona companyia pugi fins a acostar-se a oferta, que és el que ha anat passant amb el Sabadell durant els últims mesos. D’una banda, inversors professionals a mitjà i llarg termini compren el valor per mirar d’embutxacar-se la prima o plusvàlua si l’opa tira endavant. I d’altra banda, entren en acció els inversors anomenats arbitratgistes, que executen compres i vendes a curt termini per aprofitar els canvis de sentiment del mercat sobre si l’operació tindrà èxit o no.
L’activitat d’aquests últims és un dels factors clau per explicar que la cotització de les empreses que reben una opa i el preu de l’oferta no s’acostumi a tancar habitualment: els arbitratgistes necessiten un cert marge amb què jugar per obtenir beneficis. És per això que el fet que una prima es converteixi en negativa de manera sostinguda s’acostuma a interpretar com un senyal que el mercat entén com una operació que no tirarà endavant (ja que concedeix a l’entitat opada més valor que l’oferta) o que l’oferent la millorarà, o fins i tot que apareixerà una altra companyia amb una contraoferta.
Prima negativa
Notícies relacionadesEn el cas del BBVA i el Sabadell, les dues primeres possibilitats semblen més probables que la tercera. Però perquè fos plausible fer qualsevol tipus d’interpretació a partir de la cotització dels bancs, aquesta prima negativa hauria de mantenir-se en el temps i no ser fruit d’un moviment puntual de les accions en borsa. En aquest sentit, en l’evolució més immediata dels dos valors jugarà un paper crucial la imminent presentació dels seus resultats del 2024 i l’anunci dels seus pròxims passos en la política de remuneració als accionistes.
A l’opa, en qualsevol cas, encara li queden molts mesos per endavant.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»