Fòrum de Davos
Els consellers delegats són optimistes sobre l’economia espanyola
El 43% dels executius entrevistats en una enquesta de PwC esperen augmentar les plantilles i sols el 9% diu que es reduiran
El 38% dels alts executius del món pensen que el creixement global millorarà el 2025
La volatilitat, la inflació i les ciberamenaces es presenten com els tres riscos globals
Els consellers delegats espanyols són optimistes amb la marxa de l’economia, tant mundial com nacional. El 68% preveu que el PIB mundial evolucioni favorablement el 2025 i un 72% pensa el mateix sobre la marxa de l’economia espanyola, segons la 28a enquesta global de CEO elaborada per la consultora PwC.
En concret, aquesta anàlisi, que es va presentar ahir al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i que ha tingut en compte l’opinió de 4.701 presidents i consellers delegats de companyies de 109 països, assenyala que l’optimisme dels empresaris espanyols és més gran que la mitjana. Només el 58% dels consellers delegats del voltant del món esperen que el creixement econòmic global millori el 2025.
D’aquesta manera, el percentatge dels que pensen que l’activitat global evolucionarà favorablement és superior al 38% registrat l’any passat –i al 18% de fa dos anys–, cosa que mostra les bones perspectives generals malgrat les incerteses del context polític i econòmic global. Així mateix, aquest document també avança un augment de l’ocupació el 2025, fet que es reflecteix en el fet que el 42% dels màxims executius globals tenen previst incrementar les plantilles almenys un 5% en els pròxims 12 mesos –davant el 17% que planeja disminuir-les–.
Una aposta per la contractació que és més gran (48%) entre les empreses de menys mida, que facturen per sota dels 100 milions de dòlars, i entre les que pertanyen als sectors tecnològic i immobiliari (61%), capital risc (52%) i la indústria farmacèutica i de la salut (51%). A Espanya, el 43% dels executius entrevistats esperen augmentar les plantilles i sols el 9% reduir-les.
Incerteses i amenaces
No obstant, l’enquesta destaca que aquesta visió positiva sobre l’evolució de l’economia i de l’activitat empresarial no està exempta d’incerteses i amenaces. En aquest sentit, la volatilitat macroeconòmica, la inflació i les ciberamenaces es presenten com els tres riscos més grans per als CEO globals i espanyols, tot i que aquests varien en funció de l’àrea geogràfica on troben.
Els conflictes geopolítics, per exemple, són l’amenaça més gran per als líders empresarials de l’Orient Mitjà i per als de l’Europa central i oriental. D’altra banda, quant a la viabilitat de les empreses en el futur, i de forma consistent amb els dos últims anys, el 42% dels primers executius globals (el 29% dels espanyols) creuen que les seves empreses no seran viables més enllà de la pròxima dècada si continuen el seu camí actual. D’aquesta forma, amb l’objectiu d’intentar garantir la seva existència, el 63% dels consellers delegats asseguren haver posat en marxa en els últims cinc anys, almenys, una acció significativa per transformar la manera en què les seves companyies creen, entreguen i capturen valor.
De fet, els CEO que han fet més accions de reinvenció en els últims cinc anys són els que han obtingut marges de benefici més alts en els últims 12 mesos, cosa que casa amb el fet que, a mesura que les empreses busquen reinventar els seus models de negoci, gairebé 4 de cada deu (38%) presidents i consellers delegats afirmen que han començat a competir en almenys un nou sector d’activitat en els últims cinc anys, i aproximadament, una tercera part (34%) assenyala que això ha representat més del 20% dels ingressos de la companyia durant aquest període.
L’estudi ressalta, a més, que els CEO amb una expectativa més gran de permanència en el càrrec tenen més probabilitats de dur a terme múltiples accions de reinvenció, d’informar sobre millores de rendibilitat derivades de la inversió en intel·ligència artificial (IA) generativa i d’utilitzar una varietat de tècniques per assegurar la qualitat de les decisions estratègiques.
En aquesta línia, el sondeig revela que tres de cada quatre directors executius (el 76,1%) que havien augmentat la rendibilitat gràcies a la IA generativa en els últims 12 mesos feia que estaven en el càrrec més de cinc anys, cosa que genera un "desafiament de governança" per als consells d’administració, que han de facilitar que els alts directius de les companyies tinguin visió a llarg termini. Les dades, no obstant, constaten que el ritme de transformació de la majoria de les empreses és "lent i no té prou agilitat".
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»