Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat

Cañete oficialitza que optarà a continuar liderant la patronal en un segon mandat

Pimec celebra mig segle amb els expresidents de  la Generalitat
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de Pimec, Antoni Cañete, va aprofitar ahir l’acte de celebració dels 50 anys de la patronal per confirmar que es presentarà per a un segon mandat. Ho va fer davant un auditori atapeït d’empresaris, líders patronals i una primera fila plena d’expresidents de la Generalitat. De Jordi Pujol a Pere Aragonès, passant per Carles Puigdemont de manera telemàtica, els històrics líders catalans van acompanyar la patronal en la commemoració del seu mig segle d’història.

Cañete ja havia anticipat a la copa de Nadal de la patronal la seva intenció de postular-se per a un segon mandat, després de succeir el 2021 Josep González, que va acumular tres dècades en el càrrec. Ahir va confirmar la seva voluntat de continuar, flanquejat pels expresidents del Govern.

Jordi Pujol va destacar la "bona relació amb la Generalitat i amb tot el món" que ha tingut Pimec, va celebrar que Catalunya sigui un país de pimes, ja que això és sinònim de "diversitat", "garantia de futur" i "molta ambició", i va lloar el paper de la patronal en favor de la "convivència del país" i "prosperitat, en general".

Un dia després que Donald Trump assumís de nou la presidència dels EUA i la promesa de polarització global que això significa, José Montilla va destacar la capacitat de diàleg i "vocació de proposta constructiva" de Pimec i els seus dirigents. "Heu d’estar orgullosos de la vostra trajectòria", va asseverar. "Sou història viva d’aquest país, heu fet història i heu fet molt bona història. [...] Si en algun lloc podia néixer el que avui coneixem com a Pimec, és a Catalunya", va dir Artur Mas.

Peticions de menys burocràcia

L’expresident va destacar tres contribucions en què la patronal ha insistit especialment durant la seva trajectòria, com és "desburocratitzar les administracions i no ser fre, sinó estímul", "obrir les portes per a una millor contractació de les pimes amb l’administració pública" i "renovació i impuls de la formació professional". Carles Puigdemont va intervenir per via telemàtica des de Waterloo. "El nostre país no viu en la normalitat", va sentenciar. A través d’una pantalla, va denunciar que els "poders polítics i mediàtics se senten més còmodes amb les grans empreses" que amb un "mosaic heterogeni" com el que representa Pimec. Entitat que va definir com un "aliat incondicional de la prosperitat i llibertat del nostre país". Puigdemont també va cridar les pimes a "competir amb el món, no amb les nostres petites fronteres".

Final als litigis

Quim Torra va destacar l’"esperada paritat empresarial" tancada durant la seva presidència. És a dir, el pacte tancat el 2019 mitjançant el qual la bicentenària patronal Foment del Treball i Pimec van enterrar la destral de guerra, van acabar amb més d’una dècada de litigis i van pactar repartir-se a parts iguals els espais de representació i concertació. "Era de justícia i era necessària", va asseverar.

Notícies relacionades

I Pere Aragonès va tancar els parlaments dels expresidents lloant l’"èxit col·lectiu" que ha portat Pimec a complir mig segle. El republicà va destacar l’impuls que va donar al diàleg social a l’hora de pactar la política econòmica del seu Govern, modus operandi que Salvador Illa ha mantingut. "És una bona manera de governar", va opinar.

Aragonès va destacar els acords assolits amb Pimec i la resta d’agents socials, com el Pacte Nacional per a la Indústria. "Si Catalunya vol continuar sent un país plural, pròsper, divers i amb oportunitats, que té coses a dir al món i que les ha de dir a la nostra manera, ha de ser un país industrial", va afirmar.