El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
El consell d’administració de l’entitat ratificarà en els pròxims dies la decisió de tornar des d’Alacant més de set anys després / La mesura no tindrà impacte en els clients
Bomba. El Banc Sabadell ha decidit tornar la seu a Catalunya, després de traslladar-la a Alacant el 5 d’octubre del 2017 arran del referèndum d’independència de la comunitat que es va celebrar quatre dies abans. La decisió, avançada per ABC, ja està presa i serà ratificada en una reunió del consell d’administració que se celebrarà en els pròxims dies, probablement avui o demà, segons van confirmar fonts financeres. L’arribada del socialista Salvador Illa a la presidència de la Generalitat i el clima polític més apaivagat que manté el procés adormit, junt amb l’oferta de compra (opa) llançada pel BBVA sobre l’entitat, són claus per explicar la tornada a casa del banc català.
La seu social, d’aquesta manera, tornarà a Sabadell, on el banc va néixer l’any 1881. La mesura no tindrà cap impacte en els clients, que podran continuar operant com fins ara, ni en la situació financera de l’entitat. Cal veure, això sí, les derivades que pugui tenir en l’oferta de compra que el BBVA va llançar sobre el seu rival català el mes de maig passat. L’entitat aconsegueix amb aquest moviment reforçar la seva vinculació simbòlica amb Catalunya, on l’opa ha provocat un rebuig massiu de la classe política i la societat civil.
No és un assumpte menor, tenint en compte que Illa és del mateix signe polític que el Govern central, que s’ha oposat igualment a l’operació i que té importants palanques per entorpir-la. Així, l’Executiu pot imposar-li condicions addicionals a les que eventualment fixi la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) per restar sentit econòmic a la integració. Addicionalment, pot vetar la fusió entre els dos bancs, en cas que l’opa tingui èxit, per restar-li sinergies.
A l’altra banda, hi ha les possibles implicacions a la Comunitat Valenciana. Els seus polítics, a qui algunes fonts assenyalen com a possibles filtradors de la notícia, s’han oposat frontalment a l’opa, igual com els empresaris de la comunitat, però el seu marge per entorpir l’operació és extremadament limitat. Hi ha la possibilitat, això sí, que el canvi de seu pugui influir en els accionistes valencians i alacantins del Sabadell a l’hora d’acudir o no a l’oferta. Però probablement tindrà més pes com cotitzin els dos bancs implicats en aquell moment: de moment el Sabadell acaba de passar a valer més en borsa del que ofereix el BBVA.
Canvi de criteri
La decisió del banc català suposa sens dubte un canvi de criteri molt notable. L’abril passat, el seu president va descartar per enèsima vegada que l’entitat pogués retornar la seva seu social a Catalunya. "És un tema que per a nosaltres no està sobre la taula o sota la taula. Aquí vam venir per un accident, com una reacció nostra a una reacció de clients davant un determinat moviment polític. Per a nosaltres és neutral, però està bé tenir més presència a Alacant, que és la província on tenim una quota de mercat més alta", va afirmar.
El banquer va evitar comentar el pacte d’investidura PSOE-Junts que incloïa elaborar un pla que fomentés la tornada de les empreses que se’n van anar: "Nosaltres vam complir escrupolosament la llei de societats de capital i la continuarem complint". I també va restar transcendència a les llavors imminents eleccions catalanes: "No crec que afecti l’activitat inversora ni les perspectives econòmiques o financeres de les empreses que estan situades a Catalunya, com tampoc les que estan situades en altres llocs d’Espanya".
No obstant, el nou clima polític a Catalunya, junt amb la conveniència de mantenir bones relacions amb l’entorn socialista en plena opa, ajuden a explicar que el Sabadell hagi canviat de criteri. Es tracta de la primera gran companyia de l’Ibex que ha decidit prendre el camí de tornada i cal veure si n’hi haurà d’altres que la seguiran.
Les mirades s’han girat ràpidament cap a CaixaBank, l’altre gran banc català, però aquest ha descartat seguir els passos del seu rival: "Respecte absolut per les decisions que prenen altres entitats. La nostra seu és a València amb caràcter indefinit, no està sota revisió".
El Sabadell, en aquest sentit, torna a obrir camí: va ser la primera de les empreses de l’Ibex que va prendre la decisió de deixar Catalunya el 2017 arran del procés. S’havia preparat: el 2015 va aprofitar un canvi legal del Govern de Rajoy per modificar els seus estatuts i que la decisió la pogués adoptar el seu consell sense necessitat de portar-ho a la junta d’accionistes. Això li va permetre aprovar la decisió molt ràpidament, mentre que l’Executiu va haver d’adoptar un altre canvi legal per facilitar-l’hi a CaixaBank.
Notícies relacionadesEls dos bancs catalans van deixar la seva comunitat per un doble motiu. El principal era que estaven patint fugues de dipòsits i clients contraris al procés independentista o preocupats per les seves implicacions. El secundari, però més rellevant en cas que s’hagués produït realment la independència, és que podrien haver-se quedat fora de l’empara i les injeccions de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE). El Sabadell va optar per Alacant perquè hi tenia la seu operativa de l’extinta CAM, caixes d’estalvis que havia absorbit uns anys abans durant la crisi financera.
El sorprenent pas fet pel Sabadell reforçarà el que va decidir fa unes setmanes Molins, la cimentera familiar que s’havia mudat a Madrid el 2017 i que fa unes setmanes va decidir tornar a situar la seva seu social a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa