Banca

CaixaBank diu que la seva seu a València té caràcter indefinit i no està subjecta a cap revisió

El consell de Banc Sabadell aprova el seu retorn a Catalunya i garanteix el manteniment del seu Hub d’Empreses a València i del Centre de Competències Tecnològiques d’Alacant

CaixaBank diu que la seva seu a València té caràcter indefinit i no està subjecta a cap revisió

Germán Caballero

4
Es llegeix en minuts
Jordi Cuenca

Van arribar gairebé alhora, però la tornada no serà conjunta, si les dues entitats consumen aquesta eventualitat. El consell de Banc Sabadell va acordar ahir la seva tornada a Catalunya després de set anys llargs a Alacant. CaixaBank, per la seva banda, va ser diàfana a l’hora de respondre a la pregunta dels mitjans de comunicació sobre si seguirà els passos de la també empresa catalana: «Respecte absolut per les decisions que prenen altres entitats», però «la nostra seu està a València amb caràcter indefinit i no està sota cap revisió».

Va ser a principis d’octubre del 2017 que els dos bancs van decidir, amb només un dia de diferència, traslladar la seva seu social des de Barcelona fins al País Valencià. No els va quedar més remei que fer-ho perquè el dia 1 d’aquell mes els independentistes catalans van estirar la corda de la secessió gairebé fins al màxim i les dues entitats van començar a patir fugues de dipòsits davant el temor de molts clients que els seus diners quedessin fora de l’empara de l’Estat i el Banc Central Europeu. Així que el Sabadell va traslladar la seva seu social, que no l’operativa, a Alacant, lloc d’origen de la Caja Mediterráneo, que s’havia adjudicat durant la crisi financera.

València

CaixaBank va optar per València. L’entitat catalana havia absorbit durant la Gran Recessió Banc de València. Va estar estudiant opcions com la de Palma de Mallorca, però al final es va decantar per la capital del Túria, tot i que sí que va traslladar a la ciutat balear la seu de la seva fundació i de Criteria. Aquesta decisió s’ha mantingut en el temps i els dirigents del banc sempre han defensat que no hi havia intenció de canviar de ciutat i tornar a Barcelona. Hi va haver ocasió per fer-ho –tot i que a Catalunya governaven els independentistes i ara no ho fan a l’haver-los desplaçat els socialistes de Salvador Illa– el setembre del 2020, quan CaixaBank va absorbir Bankia, que tenia la seva seu social a València des dels temps (2011) de la unió entre la valenciana Bancaja i Caja Madrid.

Exseu de Banc de València, que va absorbir Caixabank. /

.

La seu social té un caràcter més aviat simbòlic, que en el cas de CaixaBank es visibilitza amb les rodes de premsa trimestrals de presentació de resultats i la junta anual d’accionistes, tot i que, ja més en privat, el seu consell s’acostuma a reunir a València, de manera que tots els seus actes els validen notaris d’aquí i s’abonen impostos com els d’actes jurídics documentats. Però poca cosa més, perquè l’impost de societats és d’àmbit estatal i la que requereix autèntic volum de personal altament qualificat és la seu operativa, que aquí es reparteix entre Madrid i Barcelona, com passava amb el Sabadell.

Consell

Malgrat això, després de la reunió del consell d’ahir, l’entitat catalana va decidir fer una picada d’ullet a la societat valenciana, que s’ha quedat certament disgustada amb la decisió d’abandonar la ciutat i tornar a la plaça de Sant Roc número 20 de Sabadell, la ciutat on el banc va néixer el 1881. En un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el banc va remarcar que el seu consell va «reforçar» aquest dimecres el seu compromís de «continuar contribuint al desenvolupament econòmic i social d’Alacant i de tot el País Valencià». En aquesta línia, el Sabadell recalca que la modificació del seu domicili social «no suposa cap canvi en la xarxa d’oficines del País Valencià ni tampoc en el nombre ni en la ubicació dels professionals que hi treballen».

Com a prova del seu compromís amb aquesta comunitat, el banc assegura que «ha aprovat ja traslladar a Alacant la celebració de la reunió anual de Consells Consultius, així com el Premi a la Sostenibilitat Marina, que cada any atorga la Fundació Banc Sabadell».

Hub València

Així mateix, garanteix que «el compromís de suport a pimes, negocis i autònoms del País Valencià es continuarà potenciant a través de les activitats del Hub d’Empreses, que el grup té a València».

Banc Sabadell també remarca que compta amb el Centre de Competències Tecnològiques d’Alacant (CCTA), on treballen 300 professionals de l’entitat i que dona feina a 400 persones més de manera indirecta. Es tracta d’un centre centrat a impulsar i reforçar la intel·ligència artificial i l’estratègia digital del banc mitjançant la posada en marxa de projectes pioners en innovació a través d’acords amb socis, universitats i grups de recerca, recorda el banc.

OPA

Notícies relacionades

Respecte a la incidència en l’opa, és veritat que el canvi de seu no afecta directament les decisions que han de prendre els organismes supervisors, com ha apuntat el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo. Però també és cert que sí que suposa un gest del Sabadell tant cap als partits i l’empresariat català com cap al Govern central, que s’ha oposat igualment a l’operació i que té importants palanques per entorpir-la, segons informa Pablo Allendesalazar. Així, l’Executiu pot imposar condicions addicionals a les que eventualment fixi la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per restar sentit econòmic a la integració. Addicionalment, pot vetar la fusió entre els dos bancs, en cas que l’opa tingui èxit, per restar-li sinergies.

La reacció dels inversors a la notícia de la tornada a Catalunya no ha sigut positiva per a cap de les dues entitats immerses en aquesta operació. Al tancament de sessió en la borsa, BBVA havia cedit un 0,81%, i la catalana, un 0,84%, malgrat que totes dues estaven en línia amb la resta de valors bancaris espanyols.

Temes:

València