Commoció al Pirineu per la mort de Joan Planes

La pèrdua del creador de la Fundació Planes Corts d'Estamariu deixa un buit en la construcció real del territori

Joan Planes rep la Creu de Sant Jordi lany 2013

Joan Planes rep la Creu de Sant Jordi lany 2013 / ARXIU PARTICULAR

2
Es llegeix en minuts
Miquel Spa

Joan Planes Vila, Estamariu 1941, ha mort arran de les complicacions posteriors a una operació i a un estat de salut delicat. Planes, que tenia vuitanta-tres anys, era l'ànima de la Fundació Planes Corts que, amb seu a Estamariu, organitza tallers i tota mena d'accions, activitats i esdeveniment per la promoció del Pirineu des del mateix Pirineu. Planes va rebre la Creu de Sant Jordi per, també, la seva tasca empresarial. En aquest sentit, l'any 1969 va fundar Astral SA de Construcciones Metálicas, companyia que posteriorment va derivar en Fluidra, un grup multinacional dedicat al desenvolupament d'aplicacions per a l'ús sostenible de l'aigua. L'empresa té la seu a Sabadell i delegacions i centres productius en diverses ciutats arreu del món. El funeral per Joan Planes, que vivia entre Sant Cugat i Estamariu, se celebrarà el cap de setmana a Estamariu en un horari que està per determinar.

Des del seu equip més proper de treball han expressat aquest matí la seva més absoluta consternació i han remarcat que es tracta d'una pèrdua irreparable no tan sols per la mateixa Fundació Planes Corts sinó que també per l'Alt Urgell i el Pirineu.

La missió de la Fundació Planes Corts suposa un exemple de la filosofia que practicava Planes: "Volem impulsar un model de desenvolupament que fixi població als nuclis d’Estamariu i Bescaran, a través d’accions que potenciïn l’economia tradicional, que incorporin elements d’innovació, i que garanteixin la sostenibilitat i la màxima sobirania.

Notícies relacionades

Volem dur a terme accions innovadores que, basades en recursos propis del territori, impulsin la creació del mercat de treball i la millora de la qualitat de vida de les persones en l'entorn rural. En aquest sentit, promovem projectes d'economia circular basats en tres eixos, íntimament relacionats entre ells: el canvi del model energètic; l’aprofitament dels recursos del territori per a la creació d’ocupació; i la transformació dels residus en recursos per a la creació de riquesa. L’energia neta, la ramaderia i l’agricultura, l’artesania agroalimentària i la cultura i la identitat són els eixos principals que configuren el nostre pla de treball. Totes les accions estan pensades amb criteris de replicabilitat.

Pensem que les accions locals tenen repercussió global , que el món rural té una gran responsabilitat en la sostenibilitat del món urbà, i que només innovant en el tractament dels recursos de què disposem podrem provocar millores que ens facin més sostenibles des del punt de vista econòmic, social i mediambiental".