Barcelona, protagonista

Port Fòrum aspira a rebre tres milions de visitants anuals

Un projecte de reforma, al qual es destinen 30 milions d’euros, preveu convertir aquesta instal·lació portuària en un parc d’oci familiar relacionat amb el mar, l’esport, la cultura i la restauració.

Port Fòrum aspira a rebre tres milions de visitants anuals
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

El nou pla d’obertura a la ciutat de Port Fòrum es proposa passar dels 300.000 visitants anuals actuals als més de tres milions mitjançant la modernització i conversió de l’espai en un port de lleure familiar. Així ho explica a EL PERIÓDICO el director general de Marina Port Fòrum, Eduardo Guerrero, que afronta el segon any de transformació d’aquestes instal·lacions, en un nou intent per revitalitzar aquest espai, a cavall de Barcelona i Sant Adrià de Besòs.

El projecte de rellançament de Port Fòrum preveu una inversió de prop de 30 milions d’euros. La meitat es destinaran a la construcció d’un nou dic d’escullera i la reforma de la dàrsena per garantir la seguretat del port davant els temporals i el canvi climàtic, que incorpora sistemes de regeneració de biodiversitat marina. La reforma, que es va iniciar fa set mesos i continuarà fins al 2026, ja ha permès l’obertura d’un nou moll amb 30 amarratges, cosa que eleva el total a 300, i una esplanada de 3.000 metres quadrats destinada a noves activitats.

El nou projecte també inclou convertir aquesta instal·lació portuària de 100.000 metres quadrats en un "parc d’oci familiar relacionat amb el mar, l’esport, la cultura i la restauració", explica Guerrero. L’ampliació de la concessió fins al 2051 de l’Ajuntament de Barcelona a Marina Port Fòrum ha sigut decisiva perquè la gestora decideixi portar a terme la reforma i ampliació de les seves instal·lacions i serveis. El Pla Litoral de Barcelona ja apuntava la necessitat de millorar els accessos per acabar amb l’aïllament respecte a la trama urbana i dinamitzar l’espai amb una oferta de serveis atractiva. "Les activitats complementàries a terra encara són molt limitades i les que s’han implantat tenen, en molts casos, una vinculació poc directa amb la nàutica", s’indicava.

Els nous plans passen per obrir aquest any la reforma de dos dels accessos viaris, actualment en obres, al costat del que ja s’ha habilitat fa dos mesos que connecta a peu amb el Barcelona International Sailing Center (BISC), sota la gran pèrgola fotovoltaica.

Així mateix, en l’ampli espai en forma d’amfiteatre obert al mar que és el port es preveuen habilitar activitats esportives a l’aire lliure, oferta turística i una nova experiència d’oci al voltant de l’esport nàutic, amb nous operadors que s’anunciaran ben aviat, indica Guerrero. Abans de l’estiu està prevista "l’obertura d’entre tres o quatre nous locals de restauració" en la iniciativa per reactivar els prop de 25.000 metres quadrats d’espais comercials de la zona. Es tractarà d’una "oferta icònica, que serà punt de referència a Barcelona", segons el director general de Marina Port Fòrum.

Un hotel de luxe i una hidrogenera

El port serà dels primers a instal·lar aquest any una hidrogenera per oferir la possibilitat de proveir embarcacions d’hidrogen. Port Fòrum acollirà d’aquí a un parell de mesos el desenvolupament del prototip de catamarà de 25 metres impulsat per hidrogen de Dhamma Blue, que ja va avarar a Port Fòrum al setembre el primer vaixell produït a Espanya basat en aquest combustible. També col·locarà una electrolinera que alimentarà, entre d’altres, un nou vaixell totalment elèctric destinat a sortides turístiques que farà primer proves de funcionament per debutar més endavant.

Notícies relacionades

Així mateix, Guerrero assenyala que les instal·lacions es retroalimentaran amb l’activitat creixent de la Federació Catalana de Vela i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques, dues entitats situades en el BISC.

La nova oferta es confia a un nou entorn més dinàmic. A finals de febrer començarà a obrir de manera progressiva l’hotel de luxe SLS, que "aportarà visitants que ara se’n van directament al centre de Barcelona", assenyala Guerrero, que indica que "aquí es donarà resposta a una demanda no satisfeta". Malgrat això, assegura que l’oferta de l’espai es concep en un equilibri entre barcelonins i turistes, als quals demana que vinguin si busquen tranquil·litat davant la concentració més gran de persones que hi ha al litoral més pròxim al centre de la ciutat. "A mitjans d’aquest any ja es notarà una afluència més gran", assegura el director general de Marina Port Fòrum, que espera acollir treballadors de les oficines pròximes, els usuaris del nou campus Diagonal-Besòs de la UPC i passejants del parc de la Pau que s’acostin a "fer el vermut". La zona disposarà de 1.000 places d’aparcament, 24 amb recàrrega elèctrica.