Sector financer
El Sabadell obre la porta al retorn de més empreses després del procés
El banc diu que «ja no es donen les circumstàncies» que van motivar el seu trasllat
Cuerpo i Illa emmarquen la decisió en l’estabilitat de Catalunya
La patronal Foment augura que altres firmes catalanes seguiran l’exemple de l’entitat bancària
El BBVA assegura que el canvi de seu no altera «en absolut» les «bondats» de l’oferta de compra
Ja és oficial: el consell d’administració del Sabadell va aprovar ahir, per unanimitat i en una sessió extraordinària, tornar la seva seu social a Catalunya una mica més de set anys després de traslladar-la a Alacant «per circumstàncies excepcionals». És a dir, arran del referèndum d’independència. El banc es va limitar a argumentar la decisió en què «ja no es donen les circumstàncies que van motivar el seu trasllat». Una altra referència implícita però clara a l’arribada de Salvador Illa a la Generalitat i la letargia del procés.
De fet, el president de l’entitat, Josep Oliu, encara afirmava poc abans de les eleccions catalanes que era una possibilitat que no estava «ni a sobre ni a sota de la taula». L’altre factor que ha sigut clau és l’oferta de compra (opa) del BBVA sobre el seu rival: el Govern central, que s’oposa a l’operació i pot entorpir-la, ha celebrat el retorn del Sabadell a Catalunya i es mostra confiat que el segueixin altres empreses.
La seu social, per tant, torna a la plaça de Sant Roc número 20 de Sabadell, la ciutat on el banc va néixer l’any 1881. El canvi no tindrà cap conseqüència per als clients, que continuaran operant com fins ara i tindran els mateixos empleats del banc de referència. Tampoc afectarà els treballadors de l’entitat, que mantindran les seves ubicacions actuals. La principal seu operativa del banc, de fet, mai ha deixat d’estar a Sant Cugat del Vallès.
Moviment estratègic
La principal novetat, per tant, és que la junta d’accionistes deixarà de celebrar-se a Alacant i tornarà a convocar-se a Sabadell. Però, més enllà d’això, amb aquest moviment estratègic l’entitat aconsegueix, en un moment clau per a la seva supervivència en solitari, congraciar-se amb els governs central i autonòmic i reforçar la seva vinculació simbòlica amb Catalunya, on l’opa ha provocat un rebuig massiu de la classe política i la societat civil. Les reaccions a la notícia ho confirmen. El president Illa va afirmar que el Govern «està molt content» amb aquesta decisió. «Això demostra quin és el bon camí: estabilitat institucional i jurídica. El nostre objectiu és continuar treballant en aquesta direcció», va dir.
En el mateix sentit, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va mantenir que «té molt sentit aquesta decisió, ja que el procés de normalització que s’ha produït a Catalunya fa que hagin desaparegut les condicions que van donar lloc a la sortida [de l’entitat] l’any 2017, de manera que és un procés lògic que vivim el retorn de les seus a Catalunya».
Seguir l’exemple
En una entrevista a Onda Cero, Cuerpo també va intentar desvincular el canvi de seu de l’opa del BBVA: «Que jo sàpiga, no té cap element d’impacte creuat quant a les decisions que hagin de prendre les autoritats que tenen alguna cosa a dir sobre l’opa, com per exemple la CNMC o la CNMV. Ho interpreto des del sentit comú que té el fet que el procés de normalització a Catalunya faci que les empreses que van prendre la decisió de sortir ara decideixin tornar».
El ministre, per tant, va obrir en dues ocasions la porta que altres companyies que van deixar la comunitat pel procés retornin les seves seus socials a Catalunya. Cal recordar, en aquest sentit, que el pacte d’investidura PSOE-Junts incloïa elaborar un pla que fomentés el retorn de les empreses que se’n van anar. Per aquest motiu, el moviment del Banc Sabadell té un significat especial en un moment en què les relacions entre els dos partits passen per un moment crític que amenaça l’estabilitat del Govern. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, també va celebrar la «gran notícia» que el Sabadell torni a Catalunya, «d’on mai hauria d’haver marxat», i va assegurar que altres companyies seguiran els seus passos. «En els pròxims mesos, abans que finalitzi el nostre mandat, algunes de les empreses més rellevants seguiran els passos del Banc Sabadell i de Molins», va dir després de vincular aquest procés a la «normalització» de les relacions entre el Govern central i el Govern català.
Derivades en l’opa
Respecte a la incidència en l’opa, és veritat que el canvi de seu no afecta directament les decisions que han de prendre els organismes supervisors, com va apuntar Cuerpo. Però també és cert que sí que suposa un gest del Sabadell tant cap als partits i l’empresariat català com cap al Govern central, que s’ha oposat igualment a l’operació i que té importants palanques per entorpir-la. Així, l’Executiu pot imposar-li condicions addicionals a les que eventualment fixi la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per restar sentit econòmic a la integració. Addicionalment, pot vetar la fusió entre els dos bancs, en cas que l’opa tingui èxit, per restar-li sinergies.
Notícies relacionadesMalgrat això, el BBVA va intentar ahir negar que el canvi de seu pugui afectar el desenllaç de la seva oferta. «És una decisió de Banc Sabadell que respectem. Respecte a l’opa, no canvia en absolut les bondats de l’operació: és bona per a Espanya, per a Catalunya i per a la resta de territoris on està Banc Sabadell, però també per als clients, empleats i accionistes dels dos bancs», van defensar fonts de l’entitat presidida per Carlos Torres.
Si l’operació tira endavant i el BBVA aconsegueix autorització per absorbir el Sabadell, la seu social de l’entitat integrada estarà a Bilbao. El banc d’origen basc, això sí, va assegurar que tindrà una doble seu operativa a Espanya: el centre corporatiu del Sabadell a Sant Cugat del Vallès i la Ciutat BBVA a Madrid.
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Mercat laboral Treball rebutja la proposta de la CEOE d’apujar el salari mínim un 3%
- Selecció de personal Multa a Glovo per indagar en les entrevistes sobre la identitat de gènere
- Alimentació El Govern preveu per a aquest any la llei que vetllarà pels aliments de proximitat
- Sector financer Reafirmació territorial davant l’opa
- Sector financer El Sabadell obre la porta al retorn de més empreses després del procés