Mercat laboral

Treball rebutja la proposta de la CEOE d’apujar el salari mínim un 3%

Els empresaris entren a negociar, però xoquen amb les posicions del ministeri i els sindicats 

Les parts s’emplacen a una pròxima reunió

Treball rebutja la proposta de la CEOE d’apujar el salari mínim un 3%
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball va rebutjar per "insuficient" la proposta que li va remetre ahir la patronal CEOE per apujar el salari mínim interprofessional (SMI) aquest any. Els empresaris van posar a sobre de la taula una revalorització del 3%, tal com va avançar EL PERIÓDICO, cosa que passaria per apujar aquest terra salarial dels actuals 1.134 euros bruts a 1.168 euros. És a dir, un increment de 34 euros mensuals. Treball planteja un augment de 50 euros mensuals, és a dir, del 4,4%, i arribar així als 1.184 euros bruts. Les parts tornaran a veure’s dimecres vinent per mirar de tancar amb acord o sense. En el dia d’avui aquesta segona opció és la més plausible, segons el que han expressat les parts després de la reunió. Des de la UGT es va insistir que la setmana que ve es tancarà aquesta qüestió.

En paral·lel, l’Executiu ultima una instrucció o un altre tipus de modificació legislativa per evitar que la supressió de la pròrroga del vigent salari mínim, després del vot negatiu del PP, Vox i Junts, tingui "qualsevol efecte negatiu".

El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va aplaudir que els empresaris hagin entrat a negociar, si bé no està d’acord amb els termes proposats. Dins de l’entitat empresarial hi havia una facció que no estava disposada a entrar a negociar cap quantitat, ja que entenia que les últimes pujades de l’SMI i altres augments de costos laborals, com l’increment de cotitzacions socials, feien insostenible uns nous increments.

No obstant, es va imposar la facció partidària de negociar i proposar aquest 3%. "Ens sembla molt adequat que hagi portat a la taula una proposta i que aquesta posició sigui de pujada de l’SMI", els va agrair Pérez Rey. "És un reconeixement explícit que les polítiques de pujada de l’SMI han funcionat", va dir, i "contrasta amb la seva posició durant la reducció de jornada, on mai hem tingut una proposta concreta".

Compensacions

Notícies relacionades

La proposta de la CEOE inclou un increment del 3%, a més d’una compensació per a aquelles empreses que licitin amb l’administració pública i vegin incrementats els seus costos laborals davant la revalorització de l’SMI. Així com "una sèrie d’ajudes que no han concretat per al sector agrícola", segons va detallar el número 2 de Yolanda Díaz en roda de premsa després de la reunió. Tant la xifra, per "insuficient", com els annexos, per l’augment de cost públic que això implicaria, no agraden al Govern i fan molt complicat que les parts arribin a un acord tripartit.

Treball defensa una pujada per arribar als 1.184 euros i els sindicats li reclamen arribar als 1.200. "La seva proposta és molt lluny de les nostres pretensions", va dir la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente. L’argument és que la Carta Social Europea dicta que l’SMI ha de ser l’equivalent al 60% del salari mitjà a Espanya i que aplicar aquesta revalorització del 3% no arriba per a això.