Sector financer

El Sabadell celebrarà el 20 de març la primera junta a Catalunya en vuit anys

El banc convocarà l’assemblea a la Fira de Sabadell per elevar la remuneració als accionistes en plena opa del BBVA 

També es votarà la renovació de González-Bueno per quatre anys més

El Sabadell celebrarà el 20 de març la primera junta a Catalunya en vuit anys
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La principal conseqüència tangible de la recentment aprovada tornada de la seu social del Sabadell a Catalunya ja té data. El banc té previst celebrar la junta d’accionistes ordinària anual el pròxim 20 de març a la Fira de Sabadell i ja ha reservat l’espai per a aquesta data, segons confirmen fonts financeres a EL PERIÓDICO. Serà la primera vegada que l’entitat convoqui els seus propietaris a la ciutat on va néixer el 1881 des de la junta del 30 de març del 2017. Uns mesos després, el 5 d’octubre del 2017, el consell d’administració va aprovar traslladar la seu social a Alacant arran del referèndum d’independència, amb la qual cosa les últimes set assemblees s’han celebrat a l’esmentada ciutat valenciana. Des del banc es limiten a apuntar que la data i la seu de la junta es comunicaran públicament quan el consell d’administració aprovi la convocatòria.

La tornada de la celebració de la junta del Sabadell a Catalunya té un evident valor simbòlic, ja que suposarà la plasmació més visible del canvi de seu aprovat pel consell del banc dimecres passat. Els petits accionistes que ho vulguin, molts d’ells catalans, tindran més fàcil escenificar en la reunió el seu rebuig de l’oferta de compra (opa) presentada pel BBVA el maig passat. I no són pocs: tot i que el banc va deixar fa mesos d’informar sobre la composició del seu accionariat per no donar pistes al seu rival, just abans que aquest presentés l’oferta tenia un 48% del capital en mans d’uns 205.000 inversors minoristes, el 75% d’ells també clients de l’entitat.

En la junta també es votarà la renovació del conseller delegat, César González-Bueno, per quatre anys més, així com la dels consellers independents Alicia Reyes i Manuel Valls. Però més rellevant, es votarà (i s’aprovarà, amb gairebé total seguretat) una de les principals armes que té entre mans la cúpula del Sabadell per mirar de fer que l’opa del BBVA fracassi: l’augment de la remuneració als accionistes, amb la qual espera contribuir a convèncer els seus propietaris que no acceptin l’oferta del seu rival.

El banc, així, va rebutjar al maig l’intent de fusió amistosa del grup d’origen basc i va anunciar que tenia previst retribuir amb 2.400 milions els seus accionistes entre el 2024 i el 2025. Al juliol, atesa la bona evolució dels resultats, va elevar aquesta xifra a 2.900 milions. Però des d’aleshores ha anat donant pistes clares que l’augmentarà encara més, amb tota probabilitat el pròxim 7 de febrer, quan anunciï els resultats de l’any passat.

Més valor en solitari

"El nostre compromís de retribució, que està basat en el nostre nivell de rendibilitat recurrent, té potencial de millora a l’alça a causa de l’actualització de les nostres previsions de RoTE (rendibilitat sobre el capital tangible)", va apuntar González-Bueno al setembre en una conferència organitzada per Bank of America a Londres. És un dels motius, va afirmar poc després en unes jornades de KPMG, pels quals l’opa del BBVA "no té sentit i no va bé per dins dels carrils per on hauria d’anar". El missatge que vol transmetre el banc el va resumir el seu president, Josep Oliu, a l’octubre en una reunió amb més de 300 accionistes: "El Banc Sabadell genera més valor per als seus accionistes com a entitat en solitari".

Notícies relacionades

L’entitat ja ha anticipat les dues vies mitjançant les quals elevarà la remuneració als seus propietaris. D’una banda, el consell va aprovar al juliol repartir-los el 60% dels beneficis del 2024, és a dir, el màxim de la banda que fixa la seva política de dividends (entre el 40% i el 60%). Addicionalment, ha confirmat que els distribuirà l’excés de capital que generi per sobre del 13%, una decisió que ja havia anunciat abans de l’opa. L’1 d’octubre passat, l’entitat ja va pagar un dividend en efectiu de vuit cèntims per acció a compte del benefici del 2024, un 33% més de la suma dels dos dividends sobre el resultat del 2023, amb un desemborsament total de 429 milions d’euros.

L’evolució del negoci li està donant marge per elevar el pagament als accionistes. Entre el gener i el setembre, el banc va guanyar 1.295 milions, un 25,9% més que en el mateix període de l’any passat i una xifra similar al benefici del 2023 (1.332 milions, màxim anual des de la fundació el 1881). A més, va presentar un capital del 13,8%, amb un excés sobre el 13% d’uns 640 milions.