Així és l'important saló del vi espanyol de qualitat que se celebrarà a Barcelona del 3 al 5 de febrer i que permetrà tastar vi de ceps prefil•loxèrics
Barcelona Wine Week 2025 és ja un esdeveniment de referència a escala europea i es preveu que passin fins a 24.000 visitants professionals
El recinte Montjuïc de Fira Barcelona acollirà més de 1.200 cellers exposats i prop de 70 tastets i ponències amb experts reconeguts mundialment
Durant la celebració d'aquesta cita es duran a terme diverses activitats paral·leles relacionades amb la cultura vitivinícola en diferents punts de la ciutat
Barcelona Wine Week 2025 espera rebre a 24.000 visitants professionals /
L'any passat va batre rècords amb més de 20.000 visitants i un total de 952 cellers i enguany el superarà. Barcelona Wine Week 2025 (BWW) tornarà al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 3 al 5 de febrer, convertit ja un dels esdeveniments europeus de referència del sector vitivinícola. En la seva cinquena edició, el saló posarà el focus en la revaloració dels vins de ceps vells, una aposta que s'ha anat obrint pas en els últims anys; o l'auge dels vins blancs i els reptes als quals s'enfronta el sector en els pròxims anys.
L'èxit assolit en les quatre edicions anteriors fa que l'esdeveniment s'expandeixi, i aquesta serà la major edició de la seva història: S'espera que passin més de 24.000 visitants pel recinte, es dedicaran 9.500 m² d'exposició - un 31% més que l'any anterior – amb 1.200 expositors i seran presents 81 Denominacions d'Origen i segells de qualitat.
“El sector necessitava un saló de referència, d'àmbit nacional i internacional, de negoci, de compartir coneixement, de deixar empremta, imatge i empremta, d'aprendre, de presentar innovacions, de networking, d'estar a l'última…”, apunta Javier Pagés, president de Barcelona Wine Week i de la D.O Cava.
El BWW durant la seva anterior edició /
La directora del BWW, Céline Pérez, per part seva, destaca que el creixement en espai s'ha dut a terme per a “satisfer la demanda de participació dels nostres expositors i visitants”. “El saló ha experimentat un creixement del 34% en tan sols quatre edicions. És evident que l'èxit del saló és l'èxit del sector, que està experimentant un moment crucial en la seva trajectòria”, assegura.
Què fer a Barcelona Wine Week 2025?
Barcelona Wine Week comptarà amb un programa de tastets i conferències dirigides per grans cellerers i experts com els Masters of Wine Doug Frost, Tim Atkin o Pedro Ballesteros, i elaboradors de prestigi com Raúl Pérez, Fernando Mora, Ángel Anocíbar o Sara Pérez. També serà un espai de ‘networking’ i de negoci per al sector que, actualment i només a Catalunya, ja suposa un 1,2% del Producte Interior Brut.
Tastos de vins centenaris a Barcelona
BWW ha posat el focus en la revaloració dels vins elaborats amb ceps vells i prefil·loxèrics en aquesta edició. Per a analitzar està tendència comptarà amb les veus del cellerer Raúl Pérez (El Bierzo), considerat un dels millors enòlegs del país, o el Màster of Wine i elaborador d'algunes garnatxes reconegudes internacionalment, Fernando Mora (Bodegas Frontonio). El saló oferirà una sessió inèdita en la qual es podrà tastar vins de ceps prefil·loxèrics de gairebé 300 anys de Lanzarote (Bodegas El Grifo), Pontevendra (Bodegas Gerardo Méndez) i Valladolid (Javier Sanz Viticultores).
L'espai 'Wine Tasting Journey' impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la seva part, també oferirà un tastet autoguiat amb més de 80 referències de vins de ceps vells de tot el país. Sobre qüestions relacionades amb els ceps vells també parlaran el Màster of Wine i Màster Sommelier, Doug Frost, i Fernando Mayoral, Millor sommelier d'Espanya 2024, entre altres experts.
Tastets de vins durant l'anterior edició de BWW /
L'auge dels vins blancs
“Actualment, la cerca del benestar està portant als consumidors a vins de major qualitat i un canvi en les seves preferències, sobretot de les generacions més joves, evolucionant cap a vins més lleugers, més frescos, que permeten experiències de consum més informals. D'aquestes tendències es beneficien els vins blancs i els escumosos”, explica el president de Barcelona Wine Week.
Per a abordar aquesta tendència, el saló comptarà amb una taula rodona en la qual participaran Rodrigo Briseño, sommelier del Restaurant Disfrutar o la sommelier María José Huertas del Restaurant Paco Roncero, entre altres experts.
Tastets monogràfics i les dones del vi
Barcelona Wine Week també dedicarà sessions monogràfiques amb tastos a les D.O Rías Baixas, Rioja i Terra Alta. La primera permetrà degustar deu dels millors vins de la denominació d'origen gallega. La segona, a càrrec del Màster of Wine Pedro Ballesteros serà amb 8 vins de vinyes històriques de La Rioja i, finalment, la tercera, també dirigida per Ballesteros, serà amb garnatxes i carinyenes de llargues criances.
D'altra banda, el BWW 2025 també visibilitzarà el paper de les dones del sector amb el tast Vins d'Autora amb enòlogues com Mayte Calvo (Bodegas Bilbaínas), Laura Tragant (Codorníu), Anne Cannan (Clos Figueres) o Martina Prieto (Bodegas Prieto Pariente). A més, serà durant el saló quan es lliuraran els I Premis Isabel Millars, creats per Dones del Vi per a reconèixer a la millor enòloga, sommelier, viticultora i directora de celler, entre altres categories. Entre les finalistes, noms com Marta Casas (Parés Baltà); Mireia Torres (Jean Leon); Adriana Ochoa (Bodegas Ochoa); o les Màster of Wine Jancis Robinson i Almudena Alberca.
Espai gastronòmic durant BWW 2024 /
Una oportunitat de negoci
BWW és també una oportunitat única de negoci per als expositors. Enguany, en col·laboració amb ÍCEX, s'ha reforçat el programa ‘Hosted buyers’, amb el qual s'ha convidat a més de 770 compradors internacionals de països estratègics com el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, el Canadà, la Xina, Mèxic, el Japó, el Brasil, Colòmbia o Corea del Sud.
“Tenim clar que l'estratègia d'internacionalització és una necessitat imperiosa per als cellers espanyols. Per això, en BWW 2025 enfortirem encara més la nostra estratègia comercial per a oferir a les empreses participants oportunitats reals de creixement, tant en el mercat nacional com als països prioritaris per a l'exportació espanyola”, explica la directora del saló, Céline Pérez.
Una ponència realitzada durant BWW 2024 /
D'altra banda, Barcelona Wine Week també ha convidat a un miler de compradors nacionals de la gran distribució, el comerç especialitzat i el canal Horeca, principals vies de distribució de la producció vinícola nacional.
El saló compta amb la col·laboració del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), de la Federació Espanyola del Vi (FEV) i l'Organització Interprofessional del Vi d'Espanya (OIVE) i rep el suport de Cajamar, el grup referent de la banca cooperativa a Espanya.
Experiències enogastronòmiques a Barcelona
Notícies relacionadesEl BWW 2025 es deixarà veure més enllà del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona amb diferents proposades enogastronòmiques repartides per la ciutat comtal. Fins al 5 de febrer se celebrarà l'Hotel Wine Fest, en el qual vuit hotels de Barcelona oferiran una tapa amb propostes de maridatge de diferents DO.
D'altra banda també es duran a terme diferents tastets, visites a col·leccions de vins, diferents menús degustació en restaurants de la ciutat o activitats culturals acompanyades de maridatge. En aquest mapa es poden consultar totes les activitats del BWW Likes The City! 2025:
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Tensió veïnal La Mina s’enfronta als Mossos pel desallotjament d’una família
- L’últim error de les Glòries
- Concerts d’aniversari Els Pets: "Qui vegi el got del català mig ple, que ens digui quina medicació pren"
- Anna Freixas: "La dificultat de la jubilació és donar sentit a la vida cada dia"