Acostant la supercomputació a les empreses
HPCNow! s’ha traslladat al barri de Sant Andreu de Barcelona i ofereix a firmes i entitats innovadores solucions basades en la computació quàntica.
Tot i que es parla molt d’intel·ligència artificial (IA) i supercomputació, "la realitat és que les empreses no són conscients encara de l’impacte que suposa adoptar aquestes tecnologies avançades. Hi ha un gran desconeixement sobre la seva aplicació pràctica, tot i el seu enorme potencial per transformar els negocis i millorar la competitivitat", diu David Tur, director general d’HPCNow!.
Aquesta empresa amb seu a Barcelona es dedica precisament a administrar solucions de supercomputació, tant el hardware com el software, i a ajudar a extreure’n el màxim rendiment, convertint-la en part estratègica del negoci. Els seus clients són universitats, centres de recerca i empreses que se serveixen de potents ordinadors per resoldre equacions, com Roche, Sanofi, grans grups automobilístics i d’energies renovables, com Siemens Gamesa. En el sector farmacèutic, les simulacions per ordinador substitueixen part de la recerca de laboratori, fet que permet reduir costos i temps en R+D.
En l’automoció, realitzen càlculs per provar, per exemple, els xassissos dels cotxes. Els orígens d’HPCNow! es remunten a fa 15anys, quan Tur, químic quàntic, era usuari del Barcelona Supercomputing Center (BSC) en la seva recerca doctoral sobre simulació de nanoestructures. "Vaig veure que el centre havia de comprar les màquines als EUA, França o Alemanya", des d’on rebia les indicacions per al seu ús.
Va començar a proveir aquests serveis juntament amb els seus dos socis per expandir-se a Espanya. Assistir una gran farmacèutica nord-americana va ser el punt de partida per a la seva expansió internacional. Amb presència a Nova Zelanda, l’empresa ha enfortit el seu creixement a Europa mitjançant la creació de joint ventures amb la italiana Do it Systems, enfocades als mercats de França i Alemanya. Aquesta col·laboració ha evolucionat cap a l’actual procés de fusió, que donarà origen al grup Do it Now.
Sector especialitzat
Amb una facturació de 15 milions, el grup pertany a un sector petit i altament especialitzat que afronta el desafiador objectiu d’avançar cap a una sobirania tecnològica més forta. A Barcelona treballen 45 persones de les 150 que integren el grup. A causa del seu creixement, l’empresa s’acaba de traslladar de les oficines de Barcelona Activa de Nou Barris a una planta sencera dalt de l’edifici Hipercor, a Sant Andreu.
La meitat de les persones en plantilla són científiques. "Tenim 15 doctors, entre químics teòrics, físics i biòlegs. Són persones que han sigut usuàries de la supercomputació i ajuden ara les empreses a aplicar el software en la seva recerca", destaca Tur. Així mateix, juntament amb el BSC, participen en un projecte europeu que permetrà que els científics puguin accedir a un portal amb aplicacions vinculades a superordinadors.
Notícies relacionadesLa responsable d’R+D del grup i doctora en química computacional, Elisabeth Ortega, coincideix a destacar com aquesta tecnologia està també a l’abast de les petites i mitjanes empreses: a més de col·laborar amb el BSC, Do it Now també ha treballat amb spin-off com NBD, Qilimanjaro, Nextmol, EAS, Elem i Openchip, entre d’altres.
No obstant, "la falta de professionals especialitzats en IA, supercomputació i computació quàntica limita la capacitat de les empreses per aprofitar aquestes tecnologies", explica Ortega. Per afrontar aquest desafiament, l’empresa participa en el projecte europeu Digital Skills, centrat en la formació de talent especialitzat.
- Catalunya prepara ja un "pla de contingència" per asumir als 100.000 funcionaris de Muface
- L’últim error de les Glòries
- Catalunya va perdre el 2024 més seus empresarials de les que va guanyar
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- "Em van treure fins i tot el nom"
- Ple del Parlament El PSC confia a convalidar el decret de pròrroga de pressupostos amb ERC i Comuns
- Elisenda Alamany ERC garanteix el seu suport al decret òmnibus i acusa Junts de deixar «tirats» els catalans
- DADES DEL CÀNCER EL 2025 296.103 nous casos de càncer el 2025: més tumors de pulmó en dones i menys de bufeta en homes
- Successos Mor un nen de 3 anys en un accident mentre la seva família construïa una carrossa de carnaval a Sant Quintí de Mediona
- Predicció meteorològica Catalunya arriba als 20 graus en ple hivern, una xifra extraordinària per a un mes de gener