Els microcrèdits a les famílies vulnerables es disparen un 70%

MicroBank, que gestiona el finançament social de Caixabank, va canalitzar 2.060 milions el 2024

Els microcrèdits a les famílies vulnerables es disparen un 70%
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El negoci mitjançant el qual CaixaBank canalitza el finançament amb impacte social (microcrèdits per a famílies en situació de vulnerabilitat, suport a emprenedors i finançament de sectors com l’educació i la salut) ha crescut meteòricament l’últim any. MicroBank, com s’anomena aquest braç del grup bancari, ha prestat uns 2.060 milions d’euros amb aquesta finalitat entre gener i desembre de l’any passat. Una xifra quasi un 50% superior a la de l’any anterior, segurament atribuïble a com ha crescut el nombre d’operacions tancades, 233.600, més d’un 60% més. És a dir, no és que s’augmenti la dimensió dels préstecs, sinó que creix la seva petició i concessió.

Una de les grans raons darrere del fenomen és l’augment del finançament dirigit a famílies en situació de vulnerabilitat. Segons les dades a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, MicroBank va concedir en tot el 2024 200.300 microcrèdits (gairebé un 70% més que el 2023) per valor de 1.400 milions d’euros (un 63% més). L’import mitjà d’aquests préstecs està entorn dels 6.900 euros.

El cert és que fa temps que els experts adverteixen que les crisis dels últims anys han polaritzat els consumidors. És a dir, que si s’ha continuat comprant alegrement malgrat la inflació ha sigut perquè bona part de la població havia pogut estalviar molt i estava en bona situació, mentre que una altra part està completament superada per l’increment de costos d’absolutament tot.

Desigualtat a la baixa

En qualsevol cas, les últimes dades al respecte són parcialment optimistes. L’última enquesta de condicions de vida presentada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), elaborada el 2023, mostra que el percentatge de població en risc de pobresa (20,3%) cau unes dècimes. I l’últim informe del Banc d’Espanya sobre la situació financera de les llars parla d’una desigualtat que va a la baixa, esperonada per "la forta creació d’ocupació dels últims anys".

De fet, fonts de MicroBank associen el repunt a diversos factors. Un, més de forma que de fons, que és que l’IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples) ha modificat el llindar que estableix que una família es consideri vulnerable. Un altre és que augmenta de manera generalitzada el crèdit al consum.

La resta dels diners prestats, una miqueta més de 600 milions d’euros, es va dirigir a finançar l’emprenedoria o bé projectes d’impacte social relacionats amb l’educació, la salut i la innovació, per exemple. Són unes àrees que també creixen, senyal que la població espanyola, efectivament, es mostra cada vegada més afí a aquests instruments.

En concret, MicroBank va concedir 23.200 microcrèdits per finançar la posada en marxa i consolidació de petits negocis, per un valor total de 317 milions d’euros. Tots dos són creixements del 20,7% i del 25%, respectivament, en comparació amb l’any anterior. En aquest cas, l’import mitjà puja fins als 13.650 euros.

Notícies relacionades

Quant a les línies específiques per "concretar projectes d’economia social, educació, salut, emprenedoria i innovació", van moure 343 milions d’euros en 8.900 préstecs. És a dir, que la mida mitjana del préstec va ser més elevada, d’uns 38.000 euros. Parlem d’un increment de les operacions firmades de gairebé un 39% i d’un volum total de diners prestat un 28% superior.

"Un any més, aquestes dades consoliden MicroBank com el màxim referent en finançament amb impacte social a Espanya i a Europa", no dubta a valorar la directora general de l’empresa, Cristina González.