El sector de l’oli demana més control contra els setrills emplenables en bars i restaurants
Productors, distribuïdors i comercialitzadors consideren que la llei que obliga des del 2013 a fer servir l’envàs original en els establiments no s’està complint

Ja fa més de 10 anys que la llei obliga els establiments d’hostaleria a servir l’oli (i el vinagre també) en l’envàs original i a prescindir dels setrills, tan habituals fins aleshores en bars i restaurants. Però una dècada després no sembla que el sector n’hagi pres nota. Tampoc els clients, que accepten, sense qüestionar-s’ho, que els presentin a la taula recipients plens o ampolles sense el corresponent tap de seguretat. "L’incompliment és persistent, els setrills van quedar prohibits en bars i restaurants el 2013 i, tant temps després, encara continuem trobant llocs en què s’incompleix la llei", assegura el president de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol, Pedro Barato. L’entitat, que integra des de productors i transformadors fins a envasadors i comercialitzadors, posarà en marxa una campanya per denunciar la situació, conscienciarà els consumidors i exigirà a les administracions que extremin els controls contra aquestes pràctiques il·legals.
"La llei obliga a presentar els olis d’oliva en envasos inviolables, que garanteixin al cent per cent la integritat del producte i estiguin degudament etiquetats", continua Barato. Malgrat que la interprofessional no disposa de dades oficials –s’han sol·licitat al Ministeri de Consum però no les ha facilitades–, "sí que li puc dir que el sector ha notat un clar retrocés en el compliment de la norma des de la pandèmia fins a aquesta part", afegeix Barato. "És més, trasllado aquest repte als seus lectors perquè pensin en quants dels establiments d’hostaleria que freqüenten es compleix la norma al peu de la lletra. Em fa l’efecte que tindran una sorpresa".
Notícies relacionadesGarantia de qualitat
La interprofessional ha reprès la campanya ¿Peeerdona?, protagonitzada per l’actriu Rossy de Palma i que ja va aconseguir un gran impacte el 2017 i el 2018. "Volem que s’entengui que el fet de complir aquesta norma no és un tràmit burocràtic, sinó una garantia de qualitat i autenticitat", diu el president de l’entitat, que considera que complir la normativa "és un indicador clar d’un establiment que cuida el client i és transparent en relació amb els productes que ofereix".
- Sequera a Catalunya Estat dels embassaments avui a Catalunya
- Garatge clausurat Barcelona construirà 240 pisos a partir del 2027 en un solar de la Diagonal desallotjat per conflictiu
- BARCELONEJANT L’altra opa amistosa de Telefónica al Sabadell
- Els metges de capçalera receptaran esport a Catalunya
- Operació antiterrorista Els missatges de la dona de la cèl·lula gihadista desarticulada a Barcelona: «Els declararem la guerra i els separarem el cap del cos»
- Davant el 8M El gènere, factor clau en la salut mental
- MULTIMÈDIA Catalanisme i educació (capítol 2): la situació actual de l'educació obligatòria
- Ayuso surt com a favorit la Tirrè-Adriàtic que avui comença
- Espanya tanca l’Europeu amb una gran plata en el 4x400 masculí
- Marcelinho Huertas demostra talent en un Palau frustrat