El model econòmic del Govern

L’oposició desconfia del pla "poc realista" d’Illa

Junts critica que el full de ruta "no capta inversions" mentre que ERC retreu al president "falta d’ambició nacional"

L’oposició desconfia del  pla "poc realista" d’Illa
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tots els partits desconfien del pla econòmic Catalunya Lidera. Un model econòmic de prosperitat compartida presentat ahir pel president de la Generalitat, Salvador Illa, al paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona.

"El seu discurs no és realista, no s’ajusta a la realitat" i ni capta inversions ni té pressupostos, va considerar la portaveu de Junts Mònica Sales, al sortir de la conferència del cap de l’Executiu, en la qual aquest va prometre una inversió de 18.500 euros fins al 2030. Sales va posar en dubte l’execució d’aquesta estratègia quan, va recordar, el Govern no ha pogut pactar i aprovar encara els seus primers pressupostos, i va acusar el president de "tirar la tovallola" en la negociació amb ERC i els Comuns, arribant a afirmar que el president té els "peus de fang".

Per la seva banda, els republicans van expressar la seva desconfiança cap a la "pluja de milions" anunciada per Illa i li va criticar la "poca ambició nacional" en la seva proposta. A ERC, la idea de ser "motor d’Espanya", no la convenç. "El que hem de ser és el motor de Catalunya per garantir drets i llibertats als ciutadans del nostre país", va explicar la portaveu d’ERC al Parlament, Ester Capella. La primera qüestió que genera desconfiança en els republicans és que, en el passat, Catalunya ja ha viscut "uns quants anuncis socialistes de pluja de milions" que no s’han acabat concretant. La segona és que consideren que Illa no va detallar on vol invertir els diners exactament. "A part dels grans anuncis no hem vist el detall de res", va concloure Capella, que també va mostrar el seu disgust pel fet que el president no es va endinsar en el que per a ells és el gran tema de la legislatura: aconseguir un "finançament singular" per a Catalunya. És el que ERC va exigir al PSC a canvi d’investir president Illa. "El problema de Catalunya és l’Estat. Madrid exerceix d’aspirador dels recursos de tothom", va concloure.

Els Comuns i les bondats

Amb fredor van rebre també els Comuns el pla d’Illa, que van veure "molt inconcret". Segons el seu portaveu al Parlament, David Cid, "no se sap quines són les prioritats clares". El partit morat no va negar que el projecte tingui bondats, com augmentar la inversió pública a través d’una Generalitat "emprenedora", però creu que encara és poc precís per donar-li el seu aval i van exigir saber quines seran les infraestructures per les quals apostarà la Generalitat per saber si el pla s’inclina cap a un model de transició ecològica o cap a una recepta d’impacte territorial. Els Comuns es van preguntar d’on sortiran els diners per executar el pla sense pressupostos.

Notícies relacionades

Per al líder del PP català, Alejandro Fernández, la inversió que proposa el pla no és suficient. En un missatge a X, va dir que "és impossible liderar res" amb l’actual política fiscal, la "paràlisi d’infraestructures" i la "cultura del no a tot", i va demanar una "revisió" del sistema de finançament català.

Prudència

Patronal i sindicats van rebre positivament però amb prudència el pla econòmic del president Salvador Illa. La Cambra de Comerç, igual que Foment del Treball i Pimec, va valorar positivament el projecte, però va exigir «més concreció» i que inclogui la reforma del model de finançament, la de l’Administració pública i la modernització d’infraestructures. La patronal Cecot va celebrar que «transcendeixi terminis electoralistes per arribar als objectius».Els sindicats van reaccionar amb optimisme controlat. Des de CCOO de Catalunya es va destacar l’èmfasi en la distribució de la riquesa però van reclamar detallar les mesures.

Temes:

Govern Sindicats