Macroprojectes i renovables

En el document de 78 pàgines presentat pel líder de l’Executiu es recullen 200 mesures de diferent índole, des de la recuperació de la vella idea d’un salari mínim català, passant per la promoció de grans projectes industrials estratègics, fins a l’objectiu d’arribar a 3.000 empreses emergents.

El Govern promet impulsar un salari mínim català que hauria de superar els 1.400 euros

Macroprojectes i renovables
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Millorar la productivitat de l’economia catalana és essencial per recuperar el lideratge de Catalunya com a motor econòmic europeu", considera el Govern. Algunes propostes són innovadores i d’altres recuperen velles ambicions.

Salari mínim i ‘expats’.

El salari mínim català ha estat exercint de Guadiana durant els últims anys. Illa ha decidit fer seva aquesta reivindicació que ERC va posar a sobre de la taula fa un lustre, si bé mai ha arribat a aplicar-se.

Catalunya no té competències legislatives en la matèria, patronals i sindicats no s’han posat d’acord per fer seva la mesura i la Generalitat no ha volgut posar diners fins a la data per impulsar-la. Segons una actualització aproximativa, l’SMI català hauria de superar els 1.400 euros mensuals. També a nivell laboral, la Generalitat vol incentivar que les empreses contractin "personal qualificat" a l’estranger .

Indústria i ‘start-ups’.

L’objectiu que ha marcat és guanyar 1.500 companyies de 50 o més treballadors en cinc anys, un saldo sis vegades superior al que s’ha registrat des del 2019. Per a això impulsarà fusions i crearà un fons amb diners públics i privats que inverteixi per reestructurar empreses. En aquesta línia, el Govern vol promoure també la creació de start-ups i passar de les 2.102 actuals a unes 3.000. El Govern es compromet a reforçar la figura de "projectes estratègics" amb l’objectiu de privilegiar l’aterratge d’inversions industrials de gran importància. Perquè es consolidin, la Generalitat nomenarà persones responsables directes d’aquests grans projectes per supervisar-los.

Renovables i aigua.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 2022, el 17,9% de l’electricitat consumida a Catalunya va provenir de fonts renovables. Ara el Govern vol multiplicar gairebé per tres aquesta aportació i arribar fins al 50% el 2030.

El Govern també es compromet a sostenir i incrementar les inversions en dessalinitzadores i altres fórmules que garanteixin el subministrament d’aigua. Per aconseguir-ho, vol invertir 2.000 milions en cinc anys i garantir el 70% de la demanda d’aigua sense "dependre de la climatologia".

Educació.

La gran aposta passa per incrementar les places en escoles bressol, tot i que no ha arribat a donar xifres. També es compromet a potenciar la formació professional (FP) en les seves diferents escales formatives i anar adaptant l’increment de places segons l’evolució de la demanda de vacants. A nivell universitari, es compromet a reduir un 30% del preu dels màsters no habilitants i a promoure la creació d’escoles de negocis. En el terreny de la protecció social, Illa promet una reforma de la renda garantida de ciutadania, així com un increment específic de l’import d’aquesta prestació per a persones més grans de 65 anys i persones amb discapacitat acreditada de més del 65%.

Notícies relacionades

Vivenda.

En el pla Catalunya Lidera es barregen nous anuncis amb intervencions ja publicitades. Un exemple són les 50.000 vivendes de protecció oficial que ha promès tenir a punt per a l’any 2030. Entre elles se n’inclouran 5.000 de lloguer assequible i un fons públic per ajudar els joves a emancipar-se si decideixen comprar una casa, tot avançant-los l’entrada de la hipoteca.

Temes:

Startups Govern