¿Quins perfils es necessitaran en la fàbrica 4.0?

En un món en canvi, la incorporació de la intel·ligència artificial en el sector industrial portarà canvis de costums i d’hàbits laborals i alhora potenciarà determinats perfils laborals en detriment d’altres. Analistes de dades i tècnics de seguretat seran molt demandats.

¿Quins perfils es necessitaran en la fàbrica 4.0?
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’any 2006, el 38,9% dels espanyols entre 16 i 74 anys utilitzaven internet almenys un cop a la setmana. Avui ho fa el 99%, segons l’enquesta d’‘Ús de productes TIC’ de l’INE. Quan l’organisme estadístic va començar a elaborar aquest sondeig, farà gairebé 20 anys, no contemplava preguntar per l’ús diari d’internet.

Les noves tecnologies s’han multiplicat en el dia a dia de les persones i de les empreses. Els negocis cada dia operen amb més presència de dispositius digitals de i processos automatitzats. Si a principis de segle només el 38% dels empleats del conjunt de l’economia utilitzaven un ordinador en el dia a dia, avui aquest percentatge ja representa un 68%. En el cas de la indústria, sector històricament representat en l’imaginari popular mitjançant obrers tacats de greix de taller i treball manual, el salt ha sigut del 28% al 60%.

Quarta revolució

El sector industrial es troba en plena quarta revolució: està integrant la internet de les coses, el big data i la intel·ligència artificial a les seves factories, i per aconseguir-ho necessita de perfils diferents dels que fins ara encaixaven amb l’operari vestit amb granota blava.

"Enginyers experts en IA o machine learning, especialistes en ètica i regulació, científics i analistes de dades o enginyers i tècnics de ciberseguretat són els perfils que hem detectat que més demanen les empreses", explica la directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs, Mónica Pérez. És en aquest sentit que Infojobs ha quantificat mitjançant un estudi que els ciberatacs han crescut en els últims tres anys i que en l’actualitat ja els pateixen un 47% de les empreses.

"L’últim any vam veure que els consultors experts en aquestes matèries van a l’alça, ja que les empreses volen donar unes nocions mínimes als seus empleats en plantilla", afegeix.

El Departament de Treball de la Generalitat elabora periòdicament un catàleg d’ocupacions demandades a Catalunya i les ordena per demanda, volum de contractació i qualitat de l’ocupació oferta. A través d’aquestes tres variables, concedeix una nota a cada ofici: 100 és l’ocupació ideal i 0, la més nefasta. Entre les 480 professions analitzades, les quatre primeres són especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques (75 sobre 100), analistes de gestió (74 sobre 100), enginyers tècnics (72 sobre 100) i analistes de sistemes (71 sobre 100). Ocupacions que són claus en el dia a dia de la fàbrica 4.0.

Alta competència, alts salaris

Perfils que, segons explica la directora de Comunicació i Estudis d’Infojobs, es mouen en forquilles d’entre 35.000 i 50.000 euros anuals entre els més joves i que poden arribar fins als 60.000 i 70.000 euros anuals quan guanyen experiència o adquireixen certes certificacions. Franges salarials que s’expliquen per la competència entre empreses, tant dins del sector industrial com fora, si bé en els últims dos anys la pugna s’ha suavitzat.

Notícies relacionades

No en va, la diferència entre disposar de la formació pròpia d’un tecnòleg o dominar només el paquet bàsic d’ofimàtica pot suposar una diferència d’un 65% més de sou per al primer respecte al segon. Així ho constata un recent informe elaborat per la Fundació BBVA, que també destaca que les habilitats avançades en l’àmbit digital són un passaport a llocs de treball més estables i amb millors condicions.

Amb el temps, es requeriran uns perfils professionals i se’n deixaran de requerir d’altres. La progressiva implantació de la intel·ligència artificial tindrà un impacte substancial i asimètric en l’ocupació en el sector industrial. Segons un informe elaborat per Goldman Sachs al respecte, aproximadament un quart dels llocs de treball actuals podria ser automatitzat per l’impacte de la intel·ligència artificial en mercats com els Estats Units. Els oficis amb exposicions més altes a aquest procés són les activitats administratives (46%) i legals (44%), davant tasques més manuals i físiques amb exposicions baixes, com la construcció (6%) i el manteniment (4%).