Sabadell, la gran aposta noruega

L’entitat financera catalana és la que més va créixer a la cartera del fons sobirà més gran del món

Sabadell, la gran aposta noruega

PABLO ALLENDESALAZAR

3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

En plena opa hostil llançada pel BBVA, la participació del fons sobirà més gran del món, Norges Bank Investment, al Banc Sabadell va créixer un 155,9% el 2024 fins a 201 milions d’euros, i va passar a tenir un 1,98% de la propietat del banc. Com a contrast, la participació en el BBVA va caure un 0,56% fins a 1.356 milions, cosa que representa un 2,49% del capital de l’entitat basca. La decisió del fons noruec serà clau en l’esdevenir de l’opa si queda en mans dels accionistes la decisió final. L’any passat, las accions del Sabadell van pujar un 67,8% i del BBVA ho van fer un 14,96%.

La depreciació de la corona noruega ha tingut un efecte negatiu en la presència de les inversions d’aquest país a Espanya, que van sumar a final de l’any passat 19.935 milions d’euros, un 1,38% menys. D’aquests, la renda variable va representar un 55,6%. Noruega ha passat de tenir accions en 60 empreses a tenir-les en 55. Iberdrola, BBVA i Inditex van copar el podi l’any passat. El 2023 les principals apostes van ser Iberdrola, Santander i BBVA. La principal empresa espanyola on va entrar Norges Bank el 2024 va ser Puig al sortir a Borsa. Té un 1,81% del capital de l’empresa controlada per aquesta família. Entre les caigudes més grans, destaca la del grup d’hemoderivats Grifols, un -62%, com a conseqüència dels dubtes generats per la seva governança i estats financers després de l’informe de la firma d’anàlisi Gotham.

Els actius del fons noruec sumen 1,7 bilions d’euros, i ocupen la primera posició dels fons sobirans en àmbit mundial, on supera fons de la Xina, Singapur i l’Orient Mitjà. Ha multiplicat gairebé per deu els seus actius des de començaments de segle. Aquests procedeixen de les inversions procedents dels ingressos generats per l’explotació de petroli i gas, descobert el 1969 al mar del Nord, i serveixen per finançar l’estat del benestar dels 5,52 milions d’habitants del país escandinau. Toquen, virtualment, a 327.000 euros per ciutadà. En borsa, participa en 8.659 empreses repartides en 63 països. "Tenim la capacitat d’influir en les empreses en les quals operem. Busquem promoure la creació de valor a llarg termini i minimitzar els efectes negatius de les empreses en el medi ambient i la societat", és el seu lema.

Aposta per les renovables

Notícies relacionades

La seva primera inversió en àmbit mundial és Apple, on té l’1,22% del capital, valorat en 46.200 milions d’euros. El segueixen Microsoft (1,4%), Nvidia (1,31%), Alphabet (1,26%) i Amazon (1,17%). El CEO de Norges Bank, Nikolai Tangen, depèn del Ministeri de Finances del Govern de la monarquia noruega. A Espanya, a més de la seva presència en empreses, Noruega té invertits prop de 8.500 milions d’euros en renda fixa emesos per diferents entitats, incloent 4.700 milions en bons emesos pel Regne d’Espanya, un 6,2% més que fa un any. El Govern del País Basc és l’únic del qual manté bons.

Dos altres sectors pels quals aposta Noruega a Espanya són l’immobiliari i energies renovables. En el primer cas, participa amb un 50% en 25 propietats per a ús industrial i logístic als voltants de Barcelona i de Madrid. El soci és el grup nord-americà Prologis. En energies renovables, té el 49% de tres inversions en les províncies de Conca i Múrcia, tant en aèria com solar, valorades en 85 milions. El capital restant pertany a Iberdrola. A l’octubre, van anunciar que havien ja desenvolupat 50 MW d’un dels projectes –Peñarrubia– que en tres anys ha d’arribar als 2.500 MW i suposar unes inversions de 2.000 milions d’euros.