El Cercle d’Economia llança un pla per augmentar la productivitat

Un consell assessor transversal treballarà a tres anys vista per proposar millores / L’entitat insta la UE a estar ferma i unida pels aranzels

El Cercle d’Economia llança un pla per augmentar la productivitat
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Cercle d’Economia ha llançat una iniciativa per augmentar la productivitat, una de les assignatures pendents de l’economia espanyola i catalana que ha provocat l’estancament de la renda per càpita en els últims anys. La Iniciativa per la Productivitat i la Innovació (IPI), presentada pel president del Cercle, Jaume Guardiola, i el director general, Miquel Nadal, així com el professor Xavier Vives, d’IESE, involucra el sector públic, el privat i l’acadèmic amb l’objectiu d’aportar solucions mitjançant un treball a tres anys vista a través d’un consell assessor transversal.

El de la productivitat és un problema que aquest organisme ja va posar sobre la taula en el marc de la seva reunió anual celebrada l’any passat a Barcelona. Un estudi promogut per aquesta organització revelava que Espanya, i les dues comunitats que copen gairebé el 40% del producte interior brut (PIB), Catalunya i Madrid, arrossegaven el problema de la baixa productivitat.

En aquesta línia, el Cercle reclamava majories estables per aconseguir canviar el model econòmic. L’objectiu de la mesura, en la qual intervenen també la Fundació per a la Indústria i el Banco Santander, és "situar Catalunya com una de les regions líders en innovació a Europa el 2030". Guardiola va explicar que una de les assignatures pendents per impulsar la productivitat és la innovació, tot i que en els últims dos o tres anys "sembla que aquesta tendència a la baixa s’ha moderat".

Aquesta iniciativa, segons el president del Cercle, va en camí de transformar aquest organisme en un think tank aportant solucions a qüestions econòmiques i socials, com la de l’estancament de la renda per càpita, i influir en les polítiques públiques. L’IPI ha de ser "un paraigua" perquè s’intercanviï coneixement com a action tank entre els agents públics i privats, va explicar Nadal.

D’altra banda, el Cercle va alertar que la política aranzelària dels EUA provocarà un inferior creixement de l’economia mundial i va instar la UE a actuar "amb fermesa" i "de manera unitària" davant les amenaces de l’Administració Trump i a accelerar les seves reformes internes.

Incertesa econòmica

Notícies relacionades

Miquel Nadal va qualificar de "molt preocupants" els anuncis fets pel president nord-americà en l’àmbit del comerç internacional, ja que suposen "una fallida molt important del sistema de regles sobre el qual s’han basat les relacions comercials en les últimes dècades". A més, va advertir que, amb independència que acabin per complir-se o no els anuncis de pujades d’aranzels, aquests generen un "soroll" que "tindrà conseqüències sobre el creixement" a l’elevar la incertesa econòmica.

En aquest context, el Cercle va demanar a la UE "fermesa" en la seva resposta als EUA si modifica les regles del joc i que actuï de manera "unitària", igual com va fer davant el Brexit. Alhora, va instar Europa a "accelerar" les reformes internes pendents per reforçar la seva integració. "És imprescindible que, faci el que faci Trump, Europa es posi les piles en les tasques que té pendents. És l’única manera de ser forts i competir en un món més complicat", va dir.