La indústria europea aconseguiria descarbonitzar-se amb 50.000 milions

EY, autora del càlcul, veu la xifra «relativament assumible» / Catalunya perd 10.000 milions a l’any per falta de sobirania energètica, diu Paneque

La indústria europea aconseguiria descarbonitzar-se amb 50.000 milions
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La indústria europea necessita almenys 50.000 milions en ajudes per descarbonitzar-se. És el càlcul que ha elaborat la consultora EY mitjançant la diferència entre els costos actuals i els destinats a la transició verda. Aquestes estimacions, explicades per Marta Sánchez, d’EY, es van donar a conèixer durant la jornada Oportunitats de la descarbonització industrial per a l’economia catalana, que es va celebrar ahir a la Casa Seat de Barcelona. En aquesta sessió, en la qual anteriorment va participar la titular de Territori, Sílvia Paneque, el titular d’Empresa, Miquel Sàmper, va reafirmar el compromís del Govern de reduir la burocràcia; va destacar que Catalunya està creixent malgrat la paperassa, i es va preguntar què hauria passat si aquesta no fos tanta. «Anem de debò» en aquesta matèria, va insistir, i va recordar el pla Catalunya Lidera, presentat la setmana passada pel president Salvador Illa. A més, aquesta aposta s’ha començat a redoblar amb mesures com l’impuls al vehicle elèctric. Segons el seu parer, si el 2050 és l’objectiu i es pot fer el 2044, millor.

Durant la seva intervenció en la jornada, la representant d’EY va explicar que el càlcul fet se centra en sectors com el químic, el de l’alimentació o el tèxtil, i tots aquells en què el procés industrial fa servir una font de calor per sota dels 500 graus. En aquests casos, va afegir tot seguit, el 50% dels processos industrials es podrien electrificar.

«Preus més competitius»

La quantitat necessària o funding gap, que no va aclarir si l’hauria d’aportar el sector privat, el públic o tots dos, és «relativament assumible», ja que suposa entorn de la cinquena part de les inversions que requereix Europa per millorar la seva competitivitat, incloses en l’informe Draghi. Segons l’experta d’EY, «la penetració de les renovables permet tenir preus més competitius i alhora millorar la independència energètica», i dependre menys no només de les importacions sinó també dels mercats internacionals, al mateix temps que redueix la volatilitat.

En la mateixa jornada, en l’organització de la qual van col·laborar Enginyers de Barcelona, Iberdrola, Alianza Q-Cero, Foment del Treball i Pimec, també van intervenir altres representants de la Generalitat, com el director general d’Indústria, Oriol Alcoba; el cap de l’àrea d’eficiència energètica de l’Institut Català d’Energia (Icaen), Lluís Morer, i el responsable de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, Leonardo Bejarano, que van defensar els mecanismes d’ajuda públics, si bé van admetre que hi ha marge de millora especialment en matèria de burocràcia.

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, la consellera Sílvia Paneque va avaluar en 10.000 milions d’euros a l’any el cost per a Catalunya de no tenir sobirania energètica a l’haver d’importar energia que no es produeix al territori, com el gas, per cobrir la demanda. És per això que va defensar apostar per la descarbonització, que, segons el seu parer, és «una gran oportunitat de reindustrialització en clau verda, una nova revolució industrial en clau verda». En la prospectiva energètica per a Catalunya 2050 (Proencat) s’hi inclouen aquestes estimacions i es calcula que, en cas de passar d’aquesta situació a cobrir amb energies renovables tota l’oferta, el cost anual es reduiria a 650 milions.

Paneque, que va ser presentada pel director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, va recordar que la transició verda forma part del pla Catalunya Lidera, el full de ruta presentat pel president Illa. La consellera va explicar que en l’actualitat treballen per provar l’electrificació en sectors com el paperer i el tèxtil. I va recordar l’aliança impulsada pel Govern juntament amb la Comunitat Valenciana i Navarra per impulsar el vehicle elèctric. A més, va recordar que l’objectiu és que el 2030 el 54% de la demanda elèctrica es cobreixi amb energies renovables, i en l’actualitat es mou entre el 13% o 14%, molt lluny encara de la meta. És per això que va reclamar un «esforç de tots» perquè la transició energètica sigui un èxit.

Temes:

Barcelona Govern