Sostenibilitat

El Govern estima que Catalunya perd 10.000 milions a l'any per la falta de sobirania energètica

Paneque durante su intervención en la jornada en Casa Seat

Paneque durante su intervención en la jornada en Casa Seat / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

10.000 milions. Aquest és el cost que té per a Catalunya no tenir sobirania energètica. És per això que la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha defensat apostar per la descarbonització que, segons el seu parer, és «una gran oportunitat de reindustrialització en clau verda, una nova revolució industrial en clau verda».

Durant la seva intervenció en la jornada ‘Oportunitats de la descarbonització industrial per a l’economia catalana’ que se celebra a la Casa Seat a Barcelona. Paneque, presentada pel director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, ha recordat que la transició verda forma part del pla ‘Catalunya lidera’, el full de ruta del seu Govern presentat pel president Salvador Illa la setmana passada.

La consellera ha explicat que en l’actualitat estan treballant a provar l’electrificació en sectors amb el paperer i el tèxtil. I ha recordat l’aliança impulsada pel Govern juntament amb el País Valencià i Navarra per impulsar el vehicle elèctric.

Durant la seva intervenció ha recordat que l’objectiu és que el 2030 el 54% de la demanda elèctrica es cobreix amb energies renovables, i en l’actualitat es mou entre el 13% o 14%, molt lluny encara de la meta. És per això que ha reclamat un «esforç de tots» perquè la transició energètica sigui un èxit.

Crítica els que defensen el decreixement

«Catalunya ho té tot per poder assumir» aquests reptes, ha afegit la consellera, i aprofitar per reformar el model productiu, generar ocupació i millorar la competitivitat de les empreses. Paneque també ha criticat aquells que defensen el decreixement. «El progrés i l’equitat són difícils i ho serien més en els contextos de decreixement», ha assegurat. I, alhora ha apostat per ampliar l’extensió dels parcs solars «més enllà de les cobertes dels edificis».

Al principi de la jornada, organitzada amb la col·laboració d’Enginyers BCN, l’Aliança Q-Zero, Iberdrola, Foment del Treball i Pimec, els intervinents han destacat la importància que la transició verda es realitzi mitjançant la suma del sector púbic i el privat. El degà d’Enginyers BCN, Miquel Darnès, ha explicat que la descarbonització «és una oportunitat històrica per a la indústria catalana».

L’ha seguit Gonzalo Sáenz de Miera, director de Canvi Climàtic d’Iberdrola, que ha ressaltat el paper de Catalunya en aquest procés, ja que «té una energia més econòmica, base industrial i un Govern que aposta per la sostenibilitat». És un repte, ha afegit, en què han de treballar els sectors públic i privat, que és l’objectiu de l’Aliança Q-Zero.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Virgínia Guinda, vicepresidenta de Foment i presidenta de la comissió d’energia d’aquesta patronal, ha defensat incentius perquè hi hagi fusions entre empreses per acostar-les a la dimensió mitjana europea i afrontar amb més solvència els reptes de la descarbonització. Al seu torn ha defensat sumar a les energies renovables les fonts no emissores com la nuclear.

Des del sector de l’automòbil, Natalia Turión, secretària general i directora d’Estratègia Corporativa i Sostenibilitat de Seat, ha reafirmat el compromís de la seva companyia per l’electrificació, però ha lamentat que el mercat espanyol encara va endarrerit en la implantació de vehicles elèctrics. I el president de Pimec, Antoni Cañete, ha destacat, com la resta d’intervinents, que cal treballar conjuntament i reduir la burocràcia i millorar la rendibilitat perquè no tot quedi en «‘parole, parole, parole’».