Fita en supercomputació
Barcelona presenta el primer ordinador quàntic d’Espanya 100% europeu
La infraestructura acabada d’estrenar al BSC és l’avantsala del sistema MareNostrum-Ona impulsat per la UE
L’avenç científic ajudarà Europa a competir d’igual a igual amb Àsia i els EUA
Gràcies al projecte DARE, a BCN es desenvoluparan xips de cara a alimentar la IA
![Barcelona presenta el primer ordinador quàntic d’Espanya 100% europeu Barcelona presenta el primer ordinador quàntic d’Espanya 100% europeu](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/03dda93c-70ac-4bee-bb04-8a934ebcb665_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
«Avui és un gran dia per a la ciència catalana, espanyola i europea». El sempre entusiasta director del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), Mateo Valero, estava ahir d’enhorabona. El van visitar el president de la Generalitat, Salvador Illa; la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i dos ministres espanyols, Diana Morant (Ciència i Innovació) i Óscar López (Transformació Digital i Funció Pública). La fita era la posada en marxa del primer ordinador quàntic dins d’aquest enclavament imprescindible per al desenvolupament tecnològic i científic del país. És el primer a Espanya i un dels pocs a Europa aconseguit amb tecnologia 100% europea.
«Tots els processadors i acceleradors dels MareNostrum 1 al 5 [els superordinadors centrals dins d’aquesta institució] són nord-americans», va contextualitzar Valero, que va emfatitzar en la necessitat que Europa disposi de tecnologia pròpia per competir d’igual a igual amb els Estats Units i Àsia en la carrera tecnològica. D’aquí ve, en part, el desplegament de mitjans per celebrar que, després de més de dos anys de treball de les empreses Qilimanjaro Quantum Tech i GMV en el projecte anomenat Quantum Spain, el BSC ja tingui el seu ordinador quàntic. També es deu que aquesta és la primera part del MareNostrum-Ona, un sistema d’ordinadors quàntics impulsat per la Unió Europea, que ha elegit Barcelona com una de les sis destinacions europees que disposarà d’aquesta tecnologia. La particularitat d’aquest MareNostrum-Ona, que comptarà amb finançament tant europeu (a través del consorci EuroHPC JU) com del Govern d’Espanya, és que combina dos tipus de tecnologia quàntica: la digital i l’analògica. La primera la proveirà l’ordinador quàntic estrenat ahir. La segona, en la qual treballa també Qilimanjaro Quantum Tech, s’espera que estigui a punt a finals del 2025.
Alba Cervera Lierta, investigadora del BSC i coordinadora del projecte Quantum Spain, va explicar que els ordinadors tradicionals tenen moltes dificultats per fer simulacions quàntiques, que són clau per a desenvolupaments mèdics, químics, tecnològics. Un ordinador quàntic no només s’aproxima a aquests nivells de precisió, sinó que els capta a la perfecció.
Notícies relacionades«Si estiguéssim atrapats en un laberint, un ordinador clàssic només oferiria recórrer tots els camins possibles fins trobar la sortida; en canvi, la computació quàntica exploraria diferents rutes alhora, a més velocitat i, a més, seria capaç de relacionar informació entre rutes per crear nous camins», va explicar el ministre López. Morant va celebrar que, amb aquesta tecnologia, la ciència ho té més fàcil per convertir-se en innovació, que Catalunya avanci en la seva meta de convertir-se en una de les 50 regions més innovadores d’Europa i que es garanteixi «un futur tecnològic a Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa».
I això només ha començat. Valero va anunciar que s’ha oficialitzat la firma del projecte DARE, una iniciativa europea liderada pel BSC per desenvolupar xips per a la computació d’alt rendiment i alimentar la IA. «Farem xips Barcelona que en 4 o 5 anys formaran part de molts supercomputadors europeus», va recalcar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Literatura catalana Jordi Nopca: «Tenir un fill és com ficar l’extrema dreta a casa»
- Sector immobiliari ¿Qui és el propietari de la Casa Orsola?
- L’acudit s’explica sol
- ¿Ets classe mitjana-alta el 2025? Aquest hauria de ser el teu salari mínim
- Regressió costanera Els enginyers avisen que no es podran salvar totes les platges davant el canvi climàtic
- Escenaris de pel·lícula La Barcelona de cine d’Eduardo Mendoza
- A les xarxes socials Les vaixelles virals que no es trenquen
- Barcelona singular La Magòria, una joia d’estació ignorada
- RESTAURACiÓ Sant Valentí a foc lent, celebra’l amb una vetllada gastronòmica
- Bellesa natural Una porta oberta a les entranyes de Montserrat