Canvis en les baixes laborals: aquests són els motius pels quals les empreses et poden acomiadar estant de baixa
La baixa laboral per incapacitat temporal és un dret que protegeix els treballadors
Una de les preocupacions més grans dels treballadors a Espanya és la possibilitat de ser acomiadat mentre es troba de baixa laboral. La creença generalitzada és que l’empresa no pot acomiadar un empleat que està de baixa per incapacitat temporal. Tanmateix, la realitat és més complexa i existeixen circumstàncies específiques que permeten a l’empresa procedir a l’acomiadament, sempre que es compleixin certs requisits legals.
La baixa laboral per incapacitat temporal és un dret que protegeix els treballadors que, per malaltia o accident, es troben temporalment incapacitats per treballar. Durant aquest període, el treballador rep assistència sanitària i percep una prestació econòmica de la Seguretat Social. No obstant això, aquesta protecció no és absoluta i no impedeix, en tots els casos, que l’empresa pugui extingir el contracte laboral.
Acomiadar estant de baixa? Sí, però no per la baixa
És fonamental entendre que l’empresa sí que pot acomiadar un treballador que està de baixa laboral, però el motiu de l’acomiadament mai no pot ser la mateixa baixa. La Llei 15/2022, coneguda com a Llei Zerolo, considera discriminatori l’acomiadament basat en la situació de baixa mèdica, equiparant-lo a altres formes de discriminació prohibides per la Constitució. Acomiadar un treballador simplement perquè està malalt o incapacitat seria un acomiadament nul.
Llavors, quan pot una empresa acomiadar legalment un treballador de baixa? La llei contempla dos tipus principals de causes que justifiquen l’acomiadament durant la incapacitat temporal:
Causes objectives: Es refereixen a raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció que afecten l’empresa i justifiquen la necessitat de reduir plantilla. Aquestes causes han d’estar degudament acreditades i no poden estar relacionades amb la baixa laboral del treballador. Per exemple, una reestructuració de l’empresa per una disminució de la demanda, l’automatització de processos que fa innecessaris certs llocs de feina, o una crisi econòmica que obliga a reduir costos.
Causes disciplinàries: L’acomiadament disciplinari es basa en un incompliment greu i culpable per part del treballador de les seves obligacions laborals. Aquestes faltes han d’estar tipificades en el conveni col·lectiu o en l’Estatut dels Treballadors, i han de ser de tal magnitud que justifiquin la pèrdua de confiança de l’empresari. Exemples poden ser la desobediència reiterada, l’assetjament laboral, el robatori, la indisciplina greu o les faltes d’assistència injustificades.
L’acomiadament nul
Si el treballador considera que l’acomiadament estant de baixa és injustificat o discriminatori, té dret a impugnar-lo davant dels tribunals. Si el jutge declara l’acomiadament com a nul, les conseqüències per a l’empresa poden ser importants:
Reincorporació immediata: L’empresa està obligada a readmetre el treballador al seu lloc original, tret que s’arribi a un acord diferent entre les parts.
Salaris de tramitació: El treballador té dret a cobrar els salaris que ha deixat de percebre des de la data de l’acomiadament declarat nul fins a la seva readmissió.
Indemnització per danys i perjudicis: En casos on es demostri que l’acomiadament ha causat danys morals o econòmics greus al treballador, l’empresa pot ser condemnada a pagar una compensació addicional.
L’acomiadament improcedent
Notícies relacionadesA més de l’acomiadament nul, existeix la figura de l’acomiadament improcedent. En aquest cas, l’empresa reconeix que l’acomiadament no està justificat, però prefereix pagar una indemnització al treballador en lloc de readmetre’l. Aquesta indemnització es calcula en funció de l’antiguitat del treballador a l’empresa i del salari percebut.
En resum, encara que les empreses poden acomiadar un treballador mentre està de baixa laboral, han de complir requisits legals estrictes i justificar l’acomiadament per causes objectives o disciplinàries alienes a la mateixa baixa. Si el treballador considera que l’acomiadament és injust o discriminatori, pot reclamar judicialment. És essencial que els treballadors coneguin els seus drets per evitar abusos i defensar els seus interessos. Les darreres actualitzacions normatives reforcen la protecció dels treballadors durant la baixa laboral, deixant clar que l’acomiadament en aquest període només serà legal si hi ha causes alienes a l'estat mèdic treballador.
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Gir als EUA Les retallades de Trump arriben a l’espai: la NASA vol eliminar missions científiques per prioritzar la utopia de Musk de portar humans a Mart
- POLÍTICA INTERNACIONAL La mort del papa Francesc debilita el front progressista en la batalla ideològica global amb la ultradreta
- La ‘política exterior’ del pontífex argentí L’audàcia diplomàcia dels gestos del papa Francesc
- Medi ambient Experts asseguren que Catalunya necessita noves xarxes de transport d’energia malgrat el rebuig de les MAT
- Barcelonejant Collboni poda roses i Pilar Eyre tanca la nit
- GP D’ESPANYA DE MOTOGP Marc Márquez provoca el primer deliri, a Jerez, amb la seva vuitena victòria