Estudi de CaixaBank Research

La majoria dels nous contractats són acomiadats o dimiteixen abans de l’any

La reforma laboral ha reduït la temporalitat i la rotació de llocs de treball, si bé encara un contracte indefinit no és garantia de llarga durada

Amb la nova norma, augmenten els empleats que fa més de dos anys que estan a la mateixa companyia

La majoria dels nous contractats són acomiadats o dimiteixen abans de l’any
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si 100 persones firmen avui un contracte indefinit i entren a treballar en una empresa, només 48 seguiran a la mateixa empresa l’any que ve. La reforma laboral compleix aquest 2025 quatre anys de vigència, un temps en què ha aconseguit imprimir estabilitat a les relacions de treball a Espanya i reduir els nivells d’eventualitat a estàndards europeus. No obstant, encara li queda camí per recórrer per fer més duradores les trajectòries professionals.

Aquestes són les principals conclusions d’un estudi elaborat pels economistes Nuria Bustamante i Sergio Díaz, de CaixaBank Research. El seu gens críptic títol ja avança les conclusions de l’estudi: L’estabilitat de l’ocupació millora a Espanya. Segons el seu veredicte, la norma dissenyada per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i acordada amb patronal i sindicats ha complert el seu principal objectiu, si bé ha sigut més efectiva a estabilitzar la fórmula dels contractes i una mica menys en el fons d’aquests contractes.

Cessaments a baix cost

Pel que fa a la fórmula contractual, l’impacte de la reforma és contundent. La supressió del contracte d’obra i servei, un mecanisme utilitzat fins aleshores per moltes empreses per perpetuar empleats sota aquest règim que els permetia cessar-los en qualsevol moment a baix cost, ha provocat que el nombre de contractes indefinits s’hagi multiplicat. Segons les dades analitzades, abans de la reforma era habitual que a Espanya, al llarg d’un any, es firmessin uns dos milions de contractes indefinits. El 2024 se’n van firmar una mica més de sis milions, tres vegades més. Part d’aquests són fixos discontinus (que es classifiquen com a indefinits), però són una minoria.

Es firmen més indefinits, menys temporals i, en general, menys contractes. Això es tradueix en una inferior rotació entre les plantilles. "La taxa de rotació s’ha reduït en els últims anys, des de l’1,30% en la mitjana del 2014-2019 (de cada 100 treballadors, 1,30 es donaven d’alta o de baixa mensualment) fins a l’1,10% el 2024", analitzen els autors de l’estudi.

Notícies relacionades

Els efectes d’una planificació a més llarg termini, en general positius, ja han sigut analitzats per diferents estudis. El Banc d’Espanya, per exemple, va constatar que el fet que hi hagués més gent amb contractes indefinits provocava en aquests empleats més sensació de seguretat i, per tant, augmentaven el consum, cosa que impulsava l’activitat econòmica.

Amb la reforma laboral l’informe detecta l’augment d’empleats que fa més de dos anys que estan a la mateixa companyia. "El 16% dels contractes firmats el març del 2022 seguien en vigor un any després, davant l’11% en el cas dels contractes firmats el mateix mes del 2017 i el 2018", apunten els autors. El punt negatiu és que avui hi ha empreses que abans tiraven de contractes temporals i avui tiren d’indefinits, però ja amb la previsió que acomiadaran els empleats al cap d’uns mesos.