Foment alerta del fre en les pujades salarials per la reducció de jornada
La patronal preveu reestructuracions d’empreses si prospera la llei / Aquest any s’han de renovar convenis que afecten 1,15 milions de catalans
![Foment alerta del fre en les pujades salarials per la reducció de jornada Foment alerta del fre en les pujades salarials per la reducció de jornada](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/97ef8a09-98a4-4845-8507-8e6788a791c8_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Patronals i sindicats vetllen les armes i es preparen per a un repunt de la conflictivitat laboral fruit de les seves diferències sobre l’avantprojecte de llei per reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Foment del Treball, acèrrim detractor de la mesura, avança reestructuracions en les empreses i assumeix una paralització massiva de les renovacions dels convenis col·lectius. Mentrestant, els sindicats –acèrrims partidaris– ja preparen noves mobilitzacions el pròxim 4 de març.
L’aprovació la setmana passada de l’avantprojecte de llei per reduir la jornada per part del Govern ha agreujat, segons afirmen des de la històrica patronal catalana, la incertesa entre els seus associats. I ha elevat l’ànim de bloqueig en la renovació de convenis, en funció de si la norma –que en el dia d’avui no té prou suports assegurats– prospera o no al Congrés.
"Ha començat a frenar de manera evident la negociació col·lectiva", va asseverar el director de relacions laborals de Foment del Treball, Javier Ibars. Aquest any hi ha més de 70 convenis catalans sectorials pendents de renovar, que afecten prop d’1,15 milions de treballadors, és a dir, al voltant d’un terç dels assalariats, segons dades facilitades pel sindicat CCOO.
Des de Foment van assegurar que estan rebent trucades dels seus associats i entitats sectorials traslladant-los la seva preocupació pel resultat d’un dels elements centrals de la negociació col·lectiva com és el temps de treball. Junt amb el sou, són els dos elements que solen centrar els polsos amb els sindicats a l’hora de renovar els convenis. "Si hi ha algú que negociarà per ells, s’esperen que negociï", va afirmar el president de la comissió de relacions laborals de la patronal, Luis Pérez.
Sector d’oficines
Notícies relacionadesEn el sector de les oficines i despatxos ja hi ha un llast en les negociacions a causa de la incògnita sobre quina serà la jornada laboral màxima a partir de l’1 de gener del 2026, segons Foment. Fonts coneixedores matisen que les diferències entre Foment i Pimec, l’altra gran patronal catalana, estan complicant també que avanci la renovació d’un dels convenis que afecta més treballadors de Catalunya.
CCOO i la UGT estan ultimant mobilitzacions per al pròxim 4 de març i volen treure al carrer els sectors que es poden veure més tensionats per aquest bloqueig de convenis. "Comportarà una conflictivitat laboral important", va reconèixer el director de relacions laborals de Foment. Des de la patronal no veuen amb reticència que escali la tensió, com a mesura, al seu torn, de pressió contra els grups polítics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetat editorial L’artista que "va morir de tristesa"
- Educació La baixa natalitat provoca el tancament de 116 escoles: Catalunya perdrà 87.000 alumnes fins al 2030
- Successos Detingut a l’aeroport de Barcelona amb 2 quilos de cocaïna enganxada al cos ‘com una mòmia’
- Jordi Garcés reformarà la nau de turbines de les Tres Xemeneies
- Estudi de CaixaBank Research La majoria dels nous contractats són acomiadats o dimiteixen abans de l’any