Antoni Cañete: "¿Reduir jornada a les pimes? Només amb més temps, flexibilitat i ajudes"

Antoni Cañete: "¿Reduir jornada a les pimes? Només amb més temps, flexibilitat i ajudes"
6
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Quines són les seves prioritats per a aquest nou mandat?

Hem de continuar treballant en el mateix que aquests 50 anys i consolidar la nostra posició en el pont de comandament. Hem aconseguit poder entrar al Consell Econòmic i Social (CES), ostentem la vicepresidència de la patronal europea de les pimes i tenim la màxima representació possible a Catalunya. I, com a tercer punt, hem d’aspirar que les pimes liderin tots aquests espais.

¿Per a la seva entrada al CES ja tenen data?

No exacta, s’ha de produir entre aquest mes i el de març.

¿La seva afiliació a Conpymes pot ser un problema per a això?

No, si Conpymes no hi pot ser, el que tu no pots és impedir que jo exerceixi la meva capacitat de representació. Com que Pimec no està en una organització més representativa d’àmbit estatal, vetar-li l’entrar al CES significaria fer trampes i trencar l’Estat de les autonomies. Si no entrem al CES, s’estaria prevaricant.

Aquesta pretensió d’ampliar la presència de Pimec en els òrgans de representació empresarial ha xocat amb la històrica patronal, Foment del Treball. ¿Com són les seves relacions actuals?

Molt correcta institucionalment, tot i que ens agradaria més unitat d’acció.

Però en la negociació de diversos convenis col·lectius les diferències entre tots dos llasten les renovacions...

Al nostre país encara tenim un problema de representació empresarial i des del punt de vista de negociació col·lectiva hi ha una sèrie d’anomalies que hem de solucionar. En l’última reforma laboral, per exemple, tothom va guanyar drets tret de les pimes, perquè no estaven representades realment en els òrgans en els quals es va negociar. En el conveni del metall, per exemple, es van ajuntar unes quantes grans empreses i van imposar unes pujades salarials inassumibles per a les petites empreses. I en el d’oficines i despatxos, com que estava Pimec, es va oferir una pujada salarial adaptada a les pimes.

¿Vol dir que Foment els està vetant l’entrada a negociar certs convenis?

Necessitem un canvi legislatiu. La vida no és una fotografia, és una pel·lícula, i la representació empresarial d’avui no és la de fa 50 anys.

Aquesta setmana el Govern ha aprovat una pujada del salari mínim de 50 euros. ¿És assumible per a les pimes?

Sempre dic que l’SMI cal apujar-lo tot el possible, però vigilant que no destrueixi ocupació ni activitat econòmica. Estic decebut que la CEOE no hagi pogut arribar a un acord en aquest sentit. També m’afligeix que els experts del Govern no hagin definit la pujada tenint en compte l’evolució de la productivitat. S’ha plantejat com una subhasta i si ho fas així sempre corres el risc de quedar curt o passar-te de frenada.

El mètode no els agrada, ¿i el resultat? ¿Destruirà ocupació i activitat econòmica?

En alguns sectors hi ha una preocupació evident. Les coses no s’han de mirar aïllades. Per exemple, al sector primari li afegeixes una altra pujada de l’SMI als efectes del Mercosur, a la saturació burocràtica que viuen i a l’augment de costos que han patit, i els tenses més encara els marges.

De moment grans impactes sobre l’ocupació no ha tingut...

Vas sumant. El Govern apuja el salari mínim i això és llei, s’ha de complir. Però el que no fa el Govern és augmentar el preu a les empreses que tenen una licitació pública. Hi ha sectors de mà d’obra molt intensiva en els quals apujar el salari mínim i no indexar els contractes provoca que sigui inviable i ja ens està passant que moltes licitacions estan quedant desertes o hi ha empreses que han de tancar per aquest tipus de decisions.

En eel pla econòmic de Salvador Illa hi figura crear un salari mínim de referència per a Catalunya. ¿Hi està a favor o en contra?

Seria un error. A Catalunya som diferents i tenim 17 impostos més que la resta de comunitats autònomes. La nostra normativa és tres vegades més exigent que la d’altres territoris. A Catalunya som diferents i paguem l’energia un 30% més cara que al País Basc... Si parlem de mercat únic, les regles han de ser iguals per a tothom i tenir un salari mínim més alt ens faria perdre competitivitat.

¿Quina valoració fa, en el seu conjunt, del pla d’inversions de 18.500 milions d’euros?

Declaracions i propostes sempre són benvingudes, hi ha moltes coses que es posen a sobre de la taula que són necessàries i van en la bona direcció. El problema és el pressupost per poder executar-les i el calendari. La societat hem de fer de notaris i que els compromisos es portin a terme. Aquí el president Illa ens té al seu costat.

¿Què hi troba a faltar?

Més prioritat de la formació professional i l’orientació, que per a nosaltres hauria de ser absoluta. I mesures més concretes perquè l’Administració sigui més eficaç i eficient. Sí que s’esmenta i hi ha una comissió d’experts, però volem concrecions per analitzar-les. No podem tardar 166 dies de mitjana a rebre una resposta a un tràmit i no podem dedicar 41 hores al mes a paperassa. També trobo a faltar més concreció en polítiques actives d’ocupació.

¿Perd credibilitat presentar aquest paquet de mesures sense haver aprovat uns pressupostos?

El Govern té l’obligació de dir quina és la seva proposta per modernitzar el país. Com a proposta està bé, però deixarà de tenir sentit si no té capacitat d’executar-la. I, com sempre, fem una crida al Govern i, sobretot, als partits perquè es posin d’acord i pactin uns pressupostos.

Pimec va publicar un comunicat de rebuig total a l’avantprojecte de llei de reducció de jornada. ¿Veu marge per donar suport a la norma si hi ha canvis al Congrés?

Ens decep que la CEOE no hagi pogut arribar a un acord. I ha quedat un cafè per a tothom que no té en compte aspectes fonamentals com són el territori, el sector i la dimensió de l’empresa. Tots estem d’acord que volem treballar menys i cobrar més, però si no s’aborda la reducció amb una mirada de 360 graus pot tenir conseqüències molt negatives. Nosaltres vam fer propostes a la vicepresidenta [Yolanda Díaz] i finalment no les ha inclòs en el seu avantprojecte de llei. Per això diem que aquest text ens sembla inviable. Dit això, si hi ha canvis, hi ha marge per trobar una viabilitat per a la mesura.

¿Quins canvis li reclama? ¿Una entrada en vigor més progressiva per a les pimes?

Aquesta és una condició sine qua non. També que hi hagi una flexibilitat d’aplicació pactada a través dels convenis col·lectius. Que tingui en compte la dimensió de les empreses i que a aquelles que reduir la jornada els suposi una pèrdua de viabilitat se’ls compensi.

¿Mitjançant subvencions?

L’Administració ha de ser corresponsable, no pot prendre una decisió que la paguen les empreses de la seva butxaca i desentendre-se’n. I crec que perdrem una oportunitat d’or si no parlem de com millorar la competitivitat, la productivitat o reduir l’absentisme.

Notícies relacionades

¿Han traslladat ja Junts aquestes propostes?

A Junts i a tots els partits. I tots ens diuen que tenen molt interès en el que els diem, també són polítics, difícilment et diran que no.