Nou cicle de conferències

Cornellà Creació ofereix un debat sobre fiscalitat i economia europees

Els acadèmics Santiago Castellà i Jordi Martí aborden al fòrum en quina situació queda la UE amb la presidència de Trump

Cornellà Creació ofereix un debat sobre fiscalitat i economia europees
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’edició número 15 del Cornellà Creació Fòrum s’estrena avui amb un cara a cara sobre economia i fiscalitat a Europa. La cita és entre dos membres de la Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAEC), el doctor en Dret Internacional Santiago Castellà i el doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials Jordi Martí. Tots dos, expliquen, han debatut en públic altres vegades i aspiren a generar una conversa interessant sobre assumptes d’actualitat com la seguretat, l’Estat del benestar o com afecta al Vell Continent el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca.

"Europa ha quedat desdibuixada en el panorama mundial. Som en una Europa vegetariana davant la gran barbacoa mundial", proclama Castellà, que des de l’octubre ocupa la presidència del Port de Tarragona. L’acadèmic, professor titular de Dret Internacional Públic a la Universitat Rovira i Virgili (URV), troba a faltar la "cultura de l’esforç" i que els països apostin més en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i) perquè els reptes són "molt importants".

Castellà i Martí comparteixen el diagnòstic sobre el fet que s’hagi obert una guerra comercial al món i que els "blocs" cada vegada estan més separats. L’economista i professor de la Universitat de Barcelona (UB) afegeix que, dins de la UE, "tenim valors que cal preservar" i és crític amb els intel·lectuals "perquè no han sigut capaços de defensar-los", cosa que ha provocat el creixement de la ultradreta, segons Jordi Martí.

Debilitament d’Europa

En el debat, Castellà explicarà que el retorn de Trump a la Casa Blanca suposarà un debilitament d’Europa. A més, afegeix, hauria "de fer els deures" i "desburocratitzar perquè l’excés de tràmits administratius el debilita". "Arribem molt tard i ens hi juguem moltíssim: admeto que soc un punt alarmista al fer les reflexions", avança el doctor en Dret.

El seu company de debat afegeix també que en el cara a cara probablement coincidiran en certs aspectes de la fiscalitat. "Tots estem d’acord que els països feliços són els països amb impostos alts, com al nord d’Europa. Tot i així, a ningú li agrada pagar, això és indiscutible", afirma Martí, que tot seguit apunta que "és factible" organitzar-nos "de manera diferent" com a societat.

Notícies relacionades

L’economista posa l’exemple de la vivenda, i adverteix: "L’Estat ha fracassat perquè el fet de pagar més impostos no ens ha permès un Estat del benestar que funcioni". També pensa que l’error consisteix en el fet que la vivenda "no és assequible, i aquest és el problema" perquè "les rendes del treball no han crescut com haurien hagut de fer-ho". Al mateix temps, valora els avenços tant en matèria de salaris com en reducció de la jornada laboral impulsats per la vicepresidenta Yolanda Díaz.

Després que s’hagi dut a terme avui el primer debat, el Cornellà Creació Fòrum, que se celebra a l’Auditori de Cornellà, seguirà amb la trobada aquest 21 de març entre l’excomissionada per al desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030 Cristina Gallach i l’ambaixadora emèrita mexicana Patricia Espinosa.