Cap a la descarbonització

Enagás i Molins s’uneixen en un projecte per captar fons europeus

La iniciativa per a la captura i transport de CO2 requerirà una inversió de 590 milions

Enagás i Molins s’uneixen en un projecte per captar fons europeus

Carlos Luján - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou pas per a la descarbonització de la indústria. Enagás i Molins van segellar un acord per impulsar la seva candidatura conjunta als fons europeus Innovation Funds 2025 amb el projecte Mosusol netCO2. Es tracta d’una iniciativa que integrarà tecnologies avançades de captura, transport, utilització i emmagatzematge de carboni (CCUS) i que "posicionarà Espanya com a referent en innovació sostenible i transició energètica", segons la gasística i la cimentera. Aquesta iniciativa preveu una inversió total d’uns 590 milions d’euros a la planta de la cimentera a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat).

El projecte Mosusol netCO2 estableix un precedent pioner en la transició cap a operacions industrials sostenibles mitjançant la integració de tecnologies avançades de CCUS amb una infraestructura de transport de CO2 d’última generació. La iniciativa té com a objectiu descarbonitzar indústries de difícil abatiment, amb especial enfocament en la fabricació de ciment. Està previst que gràcies a les actuacions que estan previstes es puguin capturar un milió de tones de CO2 anuals. Tot això després seria transportat per part d’Enagás des de la fàbrica de la cimentera per al seu posterior emmagatzematge.

El projecte, segons els seus promotors, "contribuirà significativament a la descarbonització de sectors industrials i permetrà reduir el consum d’aigua associat als processos industrials".

Notícies relacionades

Aquesta xarxa de transport de CO2 d’accés obert proporcionarà transport, mesurament, control de qualitat i entrega eficient del diòxid de carboni capturat. A més, integrarà tecnologies d’avantguarda per optimitzar la gestió del cicle de vida del gasoducte, millorant la seguretat i eficiència del procés.

El conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo, va indicar que el projecte forma part de l’objectiu "de continuar avançant en el compromís conjunt de reduir l’empremta de carboni en sectors industrials de difícil abatiment i representa una oportunitat per a Enagás i Molins de liderar conjuntament la innovació per ajudar a descarbonitzar la indústria, mentre potenciem la seva competitivitat". L’objectiu és aconseguir la neutralitat de carboni de la planta de Sant Vicenç dels Horts abans del 2031.