Empresa estratègica
Talgo s’enfonsa a la borsa al constatar que no hi haurà opa pel 100%
La polonesa Pesa i l’índia Jupiter aplanen el camí del consorci basc liderat per Sidenor, que només comprarà el 29,77% de les accions de Trilantic
![Talgo s’enfonsa a la borsa al constatar que no hi haurà opa pel 100% Talgo s’enfonsa a la borsa al constatar que no hi haurà opa pel 100%](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/fcb6a8bf-5d21-425e-9cf1-47815bcc504b_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Les accions de Talgo van tancar ahir amb una caiguda del 9,28% a la borsa, fins als 3,91 euros, després que la polonesa Pesa i l’índia Jupiter descartessin llançar una opa per la totalitat de les accions de la fabricant de trens madrilenya. En aquest moment, l’única oferta que Trilantic té sobre la taula és la del consorci basc liderat per Sidenor, en el qual també participen el Govern basc, a través de Finkatuz, i les fundacions bancàries Vital i BBK.
Sidenor continua les negociacions amb Trilantic de cara a un acord per adquirir la seva participació a Talgo. Hi ha el precedent que el Govern central ja va vetar una oferta similar d’Hongria l’any passat, al no assegurar que les decisions d’una empresa tan estratègica per al país es prenguessin a Espanya, una cosa que podria haver tornat a passar amb les ofertes polonesa i índia.
Segons confirmen fonts de l’operació a Actius, diari econòmic de Prensa Ibérica, ni PFR ni Jupiter Wagons presentaran una oferta vinculant en el procés organitzat per Pegaso per vendre la seva participació. "Tots dos esperaran que Trilantic tanqui o no finalment un acord amb Sidenor", va explicar una de les fonts, que va considerar poc probable que les converses no arribin a bon port. Sidenor ja es perfilava com l’única opció real per a Talgo. El motiu que hi ha darrere de la negativa a llançar una opa pel 100% del capital és que des del primer minut l’oferta favorita de la Moncloa i del Govern basc era Sidenor i cap dels dos vol tirar pels aires això. D’aquesta forma, les dues administracions resolien el primer problema: donar sortida a un fons (Trilantic) que ha esgotat el seu cicle inversor, substituint-lo per un capital nacional (Sidenor), avalat per diners públics (Institut Basc de Finances) i de fundacions afins (BBK i Vital).
Un dels problemes que planteja l’oferta de Sidenor i els seus socis, disposats només a adquirir fins al 29,8%, és que cap accionista minoritari podrà vendre els seus títols, una cosa que sí que passava en una potencial oferta polonesa o índia, tots dos disposats a fer que l’opa fos pel 100% del capital. Al marge d’això, el canvi d’accionista de referència no posa fi als problemes industrials que afronta el fabricant espanyol.
Inversor estranger
Per aquest motiu, una vegada culminat el canvi en l’accionariat, el Govern central va emplaçar els dos inversors a una potencial fase dos, en la qual es doni entrada a un inversor industrial estranger, amb capacitat per resoldre el problema existent. Tots dos van recollir el guant de l’Executiu i no van voler tensar la corda fins al final amb una opa, una cosa que els deixaria fora en una futura operació.
- Previsió meteorològica El Meteocat avisa: canvi a la vista a Catalunya
- Enologia Així és el vi espanyol que ha arrasat als 'Masters of Wine' europeus
- Proves genètiques La jove polonesa que diu que és Madeleine McCann aporta un test de l’ADN que podria confirmar la paternitat de Gerry McCann
- Esmenes al full de ruta Els crítics d’ERC volen impedir que Junqueras torni a ser president
- Apunt Com un quinqui