La banca veu un moment propici per a la reactivació del crèdit a les empreses

Entitats financeres com CaixaBank preveuen augmentar la concessió més d’un 5% anual fins a l’any 2027 davant els signes d’un increment de la demanda després de 15 anys d’atonia

Espanya, amb una pujada del 3,25%, és el primer país de la UE amb més augment de nous crèdits

Més del 30% de les pimes catalanes esperen que les condicions millorin amb la baixada de tipus

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ahir en la presentació de resultats a València. | ANA ESCOBAR / EFE

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ahir en la presentació de resultats a València. | ANA ESCOBAR / EFE

4
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Després d’un 2024 en què l’economia espanyola s’ha coronat com la més puixant de les 37 que integren l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), segons The Economist, el teixit empresarial també va evidenciar un renovat dinamisme, reflectit en un augment significatiu de la demanda de crèdit. La progressiva reducció dels tipus d’interès ha afavorit la recuperació del crèdit a empreses, incentivant el finançament després d’anys de restriccions, només interromputs per la crisi de la covid, quan els negocis van requerir suport financer urgent.

El finançament va assolir els 950.723 milions al tancament del 2024, amb un augment del 3,8% interanual al desembre, marcant màxims des de finals del 2022, segons dades publicades pel Banc d’Espanya, impulsat per un increment en els valors representatius de deute (+17%) i pels préstecs exteriors (+3,4%).

El cost i la facilitat d’accés al finançament són dos dels factors que condicionen la decisió de les empreses de portar a terme inversions, juntament amb els factors d’oferta i demanda, l’entorn econòmic i el marc regulatori i seguretat jurídica.

Espanya destaca en aquest context. Amb un creixement del 3,25% del PIB estimat el 2024, es va situar també com el país europeu amb més augment en la concessió de nou crèdit a empreses. L’increment de gairebé el 15% entre el gener i el setembre registrat pel Banc Central Europeu només el va superar Grècia, mentre països com Alemanya i França van viure una contracció. "L’adequat accés al finançament permet a les empreses invertir a accelerar el seu creixement, i facilita la consecució d’economies d’escala, així com desenvolupar projectes que permetin una eficiència més gran dels seus processos, la generació de nous productes o la millora dels estàndards de qualitat", entre altres qüestions que impulsen la competitivitat, tal com destaca la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme).

Supervivència empresarial

L’accés al finançament pot ser clau per a la supervivència empresarial, adverteix la patronal, especialment per a firmes solvents amb problemes temporals de liquiditat. Cepyme assenyala que "des de la perspectiva bancària, la veritablement important per a moltes empreses, els termes i les condicions dels préstecs estan millorant a Espanya gràcies a la rebaixa dels tipus aplicats, la reducció dels costos de finançament de les entitats financeres i els inferiors marges". Els criteris de concessió de préstecs a les empreses van anar millorant gradualment el 2023 per estabilitzar-se al llarg del 2024, segons l’Enquesta de préstecs bancaris del Banc d’Espanya.

Després d’una estabilització del saldo viu de crèdit, "estem en un context que considerem propici per a la recuperació del crèdit", va indicar el director de Planificació Estratègica i Estudis i economista en cap de CaixaBank, Enric Fernández, durant la presentació del Pla Estratègic 2025-2027 de l’entitat. Fernández va destacar l’inici d’aquesta recuperació després de més de 15 anys de baixada només interrompuda per la covid. El procés de despalanquejament ha conduït a uns nivells de deute, tant a les llars com a les empreses, inferiors als de la mitjana de la zona euro. "El que preveiem per als pròxims anys és una dinàmica més normal", va afirmar Fernández, amb un "creixement positiu del saldo viu de crèdit en una economia que creix i que té uns tipus d’interès moderats".

Concretament, el 2024 CaixaBank va augmentar un 24% el crèdit a empreses, fins als 45.700 milions d’euros. També en la seva presentació de resultats, el Banc Sabadell va mostrar un increment del 31% del finançament en empreses fins als 15.351 milions d’euros.

Amortitzacions

En qualsevol cas, les grans empreses són les que més inverteixen i les que accedeixen a més crèdit. El BBVA va augmentar un 1,5% el finançament a pimes fins als 15.000 milions, mentre que el finançament a empreses mitjanes i grans ho va fer un 6,3% i un 7% respectivament, fins als 24.500 i els 26.400 milions. En el cas del Banco Santander, l’evolució del crèdit a empreses va retrocedir un 2% interanual fins als 226.000 milions, "afectat per l’amortització de pimes", indica el banc. Davant els signes d’un increment de la demanda, un augment de les incerteses cap al futur, que condicionen els projectes empresarials, hauria motivat un alentiment en els últims mesos, segons es desprèn de l’última enquesta que el Banc d’Espanya ha fet a les empreses sobre l’evolució de la seva activitat.

Notícies relacionades

Precisament, segons Pimec una mica més del 30% de les pimes catalanes espera que les condicions millorin amb la baixada dels tipus, si bé la gran majoria no espera canvis. Tot i així, per al primer trimestre del 2025, les entitats financeres enquestades pel Banc d’Espanya anticipen que les sol·licituds continuaran augmentant en totes les modalitats de crèdit. CaixaBank espera que la concessió del crèdit segueixi a l’alça. El seu pla estratègic contempla un augment superior al 5% anual per al període 2025-2027. L’octubre passat, l’entitat va activar una línia de préstecs preconcedits de 24.000 milions d’euros destinada a més de 363.000 petites empreses, tant clients com no clients de l’entitat.

En un entorn de competitivitat en el sector, la reducció dels tipus d’interès s’està traslladant més ràpid cap a les petites empreses (préstecs de menys d’1 milió d’euros) que en altres baixades de tipus en el passat.