La competitivitat requereix una inversió anual del 3% del PIB

Les branques d’indústria i energia són les que reporten més l’optimisme per a la inversió en els pròxims 12 mesos

L’augment de la competitivitat va lligat a la inversió en les noves tecnologies

La competitivitat requereix una inversió anual del 3% del PIB
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

L’informe Draghi xifra en 600.000 milions d’euros la inversió addicional anual necessària a la Unió Europea només per a les transicions energètica i digital. "Traslladada a Espanya, aquesta xifra equivaldria a més del 3% del PIB", segons el director de Planificació Estratègica i Estudis i economista en cap de CaixaBank, Enric Fernández, per a qui s’observa un "entorn macroeconòmic que es presenta atapeït d’oportunitats".

L’Enquesta sobre l’activitat empresarial del Banc d’Espanya reflecteix diferències per sector d’activitat. Les branques d’indústria i energia són les que reporten l’optimisme més gran per a la inversió en els pròxims 12 mesos, davant els serveis a empreses i la construcció. Per tipus de capital, es preveu un dinamisme més gran en inversió en equip i en actius intangibles.

Els resultats mostren que les empreses més productives són les que esperen un creixement més gran de la inversió en els pròxims 12 mesos. Precisament, l’augment de la competitivitat va lligat a la inversió en noves tecnologies, clau per a la digitalització i la transició cap a una economia més sostenible. En aquest procés, CaixaBank ha creat un equip especialitzat en sostenibilitat per facilitar a les empreses el camí cap a un model industrial descarbonitzat. A Espanya, la inversió en R+D+i va augmentar un 15,8% el 2023 respecte a l’any anterior, segons les últimes dades recollides per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), i va arribar així a una despesa rècord de 22.379 milions d’euros, cosa que suposa l’1,49% del PIB. Malgrat això, aquesta xifra encara se situa lluny de l’objectiu del 2,12% del PIB que el Consell de Ministres va marcar el 2020 com a part de l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació. Si bé les empreses declaren de mitjana haver augmentat les inversions en els últims 12 mesos, la inversió productiva encara seguia per sota dels nivells prepandèmia (–1,6%) en el tercer trimestre del 2024, com revela l’últim informe sobre la inversió empresarial del Banc d’Espanya.

Notícies relacionades

Les organitzacions espanyoles mantenen una tendència alcista referent a previsions d’inversió en solucions d’R+D, segons l’últim informe de Grant Thorntorn, corresponent al tercer trimestre del 2024. El 55% de les empreses espanyoles amb una plantilla entre 50 i 500 empleats tenen previst destinar-hi recursos, cinc punts per sobre de la taxa de la UE i de la registrada a Espanya fa un any. El 63% preveu augmentar les inversions en tecnologia, un percentatge deu punts superior a l’any anterior i dues dècimes per sobre de la mitjana de la UE.

Les empreses industrials internacionalitzades d’Amec recalquen la urgència de canalitzar recursos cap a la digitalització i la indústria 4.0 per abaixar la bretxa de competitivitat davant els EUA i la Xina. Junt amb polítiques que recolzin la inversió en innovació tecnològica, també incideixen en una necessària reducció de la burocràcia. L’escassetat de personal tècnic i tecnològic és "un dels obstacles més grans per a la innovació", de manera que "és hora d’invertir en persones amb la mateixa intensitat que en tecnologia", destacava la comunitat d’empreses en la seva avaluació de l’informe Draghi. De la mateixa manera, Deutsche Bank indica en el seu document Perspectives 2025 que invertir en infraestructures i tecnologia és clau per tancar la bretxa de productivitat amb els EUA.

Temes:

Deutsche Bank