Operació estratègica

Sidenor pren el control de Talgo tancant un acord amb Trilantic

El grup industrial, amb l’Institut Basc de Finances i les fundacions Vital i BBK, comprarà al fons britànic la seva participació del 29,7%

Sidenor pren el control de Talgo tancant un acord amb Trilantic
4
Es llegeix en minuts

Sidenor ha tancat un acord amb el fons britànic Trilantic Capital Partners per comprar la seva participació de Talgo. El grup industrial basc, que es presenta a aquesta operació de la mà de l’Institut Basc de Finances i les fundacions bancàries Caja Vital Kutxa i Bilbao Bizkaia Kutxa (BBK), es convertirà d’aquesta manera en el primer accionista del fabricant de trens, amb una participació molt pròxima al 29,7682%, gràcies a un acord que inclou el trasllat de la seva seu social des de Madrid fins al País Basc, concretament a Àlaba.

L’acord entre Sidenor i Trilantic també inclou una millora respecte a l’última oferta feta pel grup que lidera José Antonio Jainaga, la contraprestació del qual en el tram fix es mantindrà en 4,15 euros, però la part variable passa de 0,65 euros a 0,85 euros i arriba en total als 5 euros exigits per Trilantic, que estaran subjectes al "compliment de Talgo de determinades magnituds financeres durant els exercicis dels anys 2027 i 2028". "Les esmentades condicions hauran de ser concretades abans de la firma de l’acord final", afegeixen.

El consorci basc assenyala que de moment es tracta d’un "principi d’acord", que una vegada sigui definitiu "haurà de ser sotmès a l’aprovació dels respectius òrgans de govern de totes les parts vinculades". Malgrat tot això, destaquen: "L’operació permet mantenir en mans locals la propietat d’una companyia estratègica, que disposa d’una tecnologia capdavantera en el sector ferroviari i que té un gran futur".

Rebuig del Govern

Ahir culminava el procés organitzat per Pegaso, consorci al qual s’integraven Trilantic, Abelló i la família Oriol, per vendre la seva participació, que se situava en el 40%. Finalment, aquest procés s’ha saldat amb només una oferta en ferm, després que el fons públic polonès PFR i la cotitzada índia Jupiter Wagons rebutgessin presentar la seva proposta, que en els dos casos consistia a llançar una opa pel 100% del fabricant després de no comptar amb el suport i el beneplàcit del Govern. El canvi accionarial també suposarà el trasllat de la seu social de la companyia cotitzada en el mercat continu. Actualment, el quarter general de Talgo és a Las Matas, una zona del municipi madrileny de Las Rozas, on la companyia té una de les seves plantes. La seva fàbrica més important, però, és al municipi alabès de Rivabellosa, on dona feina a més de 700 treballadors i a on previsiblement es canviarà.

Notícies relacionades

En una nota, la Diputació Foral d’Àlaba, segons paraules del diputat Ramiro González, va celebrar l’acord i va assenyalar que es tracta d’"una notícia extraordinària per a Àlaba, perquè comporta reforçar el teixit industrial, beneficia el conjunt del territori i especialment els proveïdors alabesos de Talgo i obre noves oportunitats per a les nostres empreses". En la mateixa línia, González va afegir: "Aquesta operació té un enorme simbolisme per a Àlaba. Talgo és una empresa amb cor i ànima alabesos, i el retorn del centre de decisió al nostre territori representa recuperar una de les nostres senyes d’identitat industrials".

Dimiteix el vicepresident de la ferroviària

José María Oriol Fabra, fins aquest moment vicepresident no executiu de Talgo, va presentar ahir la dimissió en l’última jornada del procés de venda del fabricant. Oriol Fabra s’afegeix als dos consellers de Trilantic, Francisco Javier Bañón i Javier Fernando Olascoaga, i a la mà dreta d’Abelló, Pedro Manuel del Corro, que dimarts també van firmar la seva sortida del consell d’administració.Segons va explicar la companyia al regulador, la dimissió és «irrevocable i amb efectes immediats» i per «motius personals». Aquesta versió contrasta amb la renúncia dels consellers del fons britànic, que van argumentar un potencial conflicte d’interès en la decisió sobre la venda de Talgo, en un moment en què hi havia la possibilitat de rebre diverses ofertes.Ahir culminava el termini atorgat per Pegaso, primer accionista de la cotitzada, per rebre ofertes per la seva participació del 40% en l’empresa industrial. Finalment només el grup industrial basc Sidenor va tancar la compra del 29,8% de la participació en mans de Trilantic i els seus socis. El fins llavors vicepresident no executiu i conseller del fabricant de trens compta amb una participació de l’1,41% del capital de Talgo: això representa quasi 1,75 milions d’accions valorades en gairebé 6,84 milions d’euros al preu de cotització de dijous.Durant els últims quatre dies, el consell d’administració de Talgo ha perdut quatre dels seus deu membres. Ara només en queden sis: quatre d’independents (John Charles Pope, Emilio Novela, Marisa Poncela i Antonio Oporto) i dos d’executius (Carlos de Palacio i Oriol i Gonzalo Urquijo, president i conseller delegat). L’Executiu ha volgut garantir un nucli dur espanyol, que encapçalarà Sidenor, amb l’Institut Basc de Finances i les fundacions bancàries BBK i Vital.