Sistema tributari

Inspectors d’Hisenda: La recaptació de l’IRPF per la hisenda catalana és avui en dia «il·legal»

El col·lectiu esmenta la sentència del Suprem sobre el procés i avisa de les conseqüències penals per mesures i despesa pública lligada a la independència

La hisenda catalana utilitza la campanya de la renda com a «banc de proves» de cara a recaptar tots els impostos

Inspectors d’Hisenda: La recaptació de l’IRPF per la hisenda catalana és avui en dia «il·legal»
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova andanada contra el finançament singular a Catalunya i, en concret, contra la gestió i recaptació de l’impost de la renda (IRPF) a partir de l’any que ve. IHE, que agrupa els inspectors d’Hisenda, ha posat el crit al cel després que divendres passat la consellera d’Economia, Alícia Romero, expliqués que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) es prendria la campanya de renda d’aquest any, que comença el 2 d’abril per internet i el 6 de maig de manera presencial, com «un banc de proves» de cara a la gestió de l’IRPF, acordada entre el PSC i ERC. Romero, a més d’anunciar la incorporació de 90 persones més a l’ATC de manera fixa, va dir que 102 més ho faran de manera temporal per a la campanya de la renda, en la qual, al seu torn s’elevaran fins a més de 80 els punts d’atenció als contribuents.

Aquesta organització d’inspectors, que ja havia manifestat la seva disconformitat amb aquest projecte en el marc del denominat «finançament singular» i que fins i tot brandeix la sentència del Tribunal Suprem contra el referèndum de l’1-O i les conseqüències penals de mesures o despesa pública en aquest sentit, recorda que per implantar aquest règim, segons l’acord firmat entre dos partits polítics catalans, i avalat pel Govern, s’han de traspassar a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) «els mitjans humans, materials i tecnològics que té actualment l’Agència Tributària estatal (AEAT) en aquesta comunitat». «Això suposa el fraccionament de l’AEAT i que desapareixi d’aquest territori», alerten.

«El finançament singular de Catalunya, amb resultat equivalent a la quota del País Basc i Navarra, és un règim que no està contemplat ni a la Constitució ni a les seves normes de desenvolupament. Per tant, es pot dir que en el moment actual és un règim il·legal. A més del contingut de l’acord firmat, una de les parts ha manifestat que aquest és el primer pas, i el més important, per aconseguir la independència», avisen.

Gradualitat

Afegeixen que «davant la impossibilitat material d’implantar aquest règim de manera immediata, es vol començar de forma gradual traspassant l’IRPF, després l’IVA, i així successivament, fins aconseguir la gestió, inspecció, recaptació i liquidació de tots els impostos que els ciutadans paguen a Catalunya». En aquesta implantació de manera gradual, «la Generalitat ha anunciat ja el primer pas en un comunicat, emès divendres, 14 de febrer del 2025, que potencia el nombre d’oficines i el personal per abordar la campanya de l’IRPF que s’inicia d’aquí a dos mesos».

Personal i oficines

«L’increment de personal anirà acompanyat d’un ampli desplegament territorial: 36 oficines a tot Catalunya, quatre de les quals estaran ubicades a les capitals de província i comptaran amb diversos taulells de cita prèvia. En total, es passarà dels 35 taulells disponibles en la campanya de l’any passat a 87 en l’actual, més del doble (+148%)». I destaca que Romero va afirmar: «L’any que ve haurem de gestionar la campanya de la renda només des de l’ATC, i el que farem aquest any és un primer pas en aquesta direcció».

La consellera d’Economia, Alícia Romero, dimecres al Parlament. /

David Zorrakino / Europa Press

Si estiguéssim en qualsevol altra comunitat autònoma, aquesta mesura es contemplaria dins de la col·laboració existent entre Administracions. Però en aquest cas, això no és així, perquè «el comunicat diu clarament que és el pas previ perquè la campanya de l’any que ve la realitzi en exclusiva l’ATC; és a dir, sense la col·laboració entre les dues Administracions, situació impensable en qualsevol altra comunitat autònoma».

Notícies relacionades

En el seu comunicat, aquest col·lectiu afirma que «no poden estar tranquils», «ja que el resultat final d’aquesta falsa col·laboració suposa la desaparició de l’AEAT de Catalunya, i aquests primers passos són molt importants, perquè són el principi del camí cap a aquesta desaparició, i sabem que no tenen marxa enrere». Fins ara, l’AEAT ha organitzat les campanyes d’IRPF i ha atès els ciutadans «amb eficàcia a tot el territori nacional. En el cas de Catalunya, ha suposat cada any la recepció, gravació, liquidació i devolució, si escau, del voltant de quatre milions de declaracions d’IRPF presentades al territori esmentat».

Aquest col·lectiu reclama a l’Agència Tributària estatal que, «mentre no es modifiquin les normes que regeixen actualment el nostre sistema tributari, no s’adopti cap mesura que modifiqui la situació actual en la prestació dels serveis tributaris als ciutadans de Catalunya». I, en el cas concret de la campanya de l’IRPF, reclamen «que no es modifiqui la tradicional col·laboració que ha prestat a desenvolupar-la fins ara aquesta comunitat autònoma, i que tan bé ha funcionat, amb finalitats ocultes que tendeixen a una gestió de l’impost no contemplada en la llei». I recorden el contingut de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés independentista, «pel que fa a l’exigència de responsabilitats, incloses les penals, respecte de qualsevol mesura que s’aprovi, i la despesa pública que es realitzi, per implantar un règim que en el moment actual no té cap empara legal».