Alimentació
Els aranzels de Trump tindrien un impacte de 45 milions d’euros en les exportacions d’aliments catalans
Els exportadors de vi i d’oli, els que més venen als EUA, apunten a Mèxic, el Regne Unit i el Japó com a destinacions alternatives
Els productes gurmet es converteixen en el primer motor de les exportacions agroalimentàries catalanes
El sector agroalimentari ja aporta gairebé el 20% del PIB català

El sector agroalimentari, un dels motors exportadors de Catalunya, perdria entorn de 45 milions d’euros si finalment el president Donald Trump decideix apujar els aranzels als productes europeus que entren en aquell país. La mesura, segons calcula Prodeca, l’empresa pública per a la promoció exterior de la producció catalana, suposaria un impacte d’aproximadament el 10% dels 550 milions que s’exporten actualment als EUA, sobretotde vi,d’oli d’oliva i de productes gurmet o ‘fine foods’. Davant aquest panorama, «la Generalitat ja està treballant en plans de contingència» per mirar de pal·liar-ne els efectes, ha remarcat aquest dimecres el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig.

Es tractaria, ha dit Ordeig, de mirar cap a mercats com Mèxic, els Emirats Àrabs i Sud-amèrica, unes destinacions que, al costat d’Europa central (amb Polònia al capdavant), ja es van convertir l’any passat en alternativa per al fre que van suposar les tensions de la Unió Europea amb la Xina, amb un impacte directe, en aquest cas, sobre el sector carni, en particular el porcí.
Notícies relacionadesDe fet, el carni va deixar de ser el sector líder el 2024 en les exportacions agroalimentàries catalanes. Van perdre un 5% respecte al 2023 tant en el valor del producte exportat com en volum. Aquest primer lloc l’han ocupat «per primera vegada els ‘fine foods’, que inclouen des de les xocolates, les galetes, les aigües, els sucs o els plats preparats», ha indicat Dèlia Perpinyà, directora gerent de Prodeca. «Són productes de valor afegit, i això és el que distingeix les nostres empreses exportadores», ha ressaltat el titular d’Agricultura.

L’exercici passat va tornar a marcar un nou rècord exportador per a les produccions agràries, ramaderes, pesqueres i alimentàries catalanes, amb 15.727 milions d’euros venuts a 200 països estrangers. «La previsió per a aquest 2025 és mantenir el volum d’exportacions i també aquest valor afegit, que ve donat, en bona mesura, per la innovació i per la seguretat alimentària de la producció catalana», ha afegit Perpinyà.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick s’indigna amb LaLiga