La Caixa eleva el seu pressupost per a l’obra social aquest any a 655 milions

La xifra, un 9% superior a la del 2024, suposa un rècord / L’any passat, la fundació va atendre 235.000 persones en programes d’intervenció directa

La Caixa eleva el seu pressupost per a l’obra social aquest any a 655 milions
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fundació La Caixa ha decidit aquest any elevar el pressupost de la seva obra social fins als 655 milions d’euros, una xifra sense precedents. El 2024 la xifra va ser de 600 milions, de manera que la dotació prevista augmenta un 9%. A través dels seus diferents programes d’intervenció social directa, l’entitat va atendre l’any passat a Espanya i Portugal, on també té presència, més de 235.000 beneficiaris. Després de la previsió per al 2025, en l’última dècada aquesta entitat ha destinat una inversió total de més de 5.000 milions d’euros al desenvolupament d’iniciatives socials, de recerca, educatives i culturals amb l’objectiu de contribuir a la millora de tota la societat i especialment dels col·lectius més vulnerables.

La fundació destina des del 2008 més de 500 milions d’euros anuals a acció social i incrementa aquesta xifra progressivament des del 2017. La seva principal font d’ingressos procedeix dels dividends de la cartera de participacions empresarials amb la qual compta el seu braç inversor, Criteria, entre les quals hi ha CaixaBank, Telefónica, Naturgy, Colonial i ACS.

L’any passat va traspassar més de 400 milions i l’objectiu és que el 2030 Criteria aporti a la fundació 700 milions. En tot cas, el pressupost de l’obra social es nodreix de l’efecte fiscal de la integració de CaixaBank (la fundació és la primera accionista a través de Criteria), de la fundació i de Criteria. Per això, el pressupost total de l’obra social sobrepassa les aportacions de Criteria. A més, al llarg de l’any, La Caixa acostuma a signar un conveni amb la Generalitat sobre els recursos que es destinaran a l’àmbit social a Catalunya. El 2024 van ser 225 milions.

En el vessant internacional destaca el programa de cooperació impulsat el 2024 amb un total de 47 projectes a 29 països d’Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica, per lluitar contra les desigualtats dels col·lectius més vulnerables. Destaquen aliances com el programa de vacunació infantil, desenvolupat amb Gavi, the Vaccine Alliance, i la Fundació Bill i Melinda Gates, amb el qual s’ha ajudat a vacunar més d’11 milions de nens, i l’acord amb la Unesco.

Cultura, salut i educació

Notícies relacionades

De la inversió per al 2025, prop del 60%, més de 370 milions d’euros, es destinarà al desenvolupament de programes de transformació social, com CaixaProinfància, contra la pobresa infantil; d’integració laboral per a col·lectius vulnerables, com Incorpora i Reincorpora; per atendre persones amb malalties avançades al final de la seva vida, o el Programa de Gent Gran.

Un altre 20% de la inversió, uns 130 milions d’euros, es destinarà a iniciatives de divulgació de la cultura i de la ciència a través de la xarxa de centres CaixaForum, el Museu de la Ciència CosmoCaixa i la plataforma audiovisual CaixaForum+. Recerca i salut tindrà una dotació de 105 milions, un 16% del pressupost, i el 7% restant de la inversió, uns 49 milions, es destinarà a l’àrea d’educació i beques.