Sector bancari

CaixaBank tanca la presència de Bankia amb cinc nous consellers

Els tres membres del consell procedents del banc nacionalitzat van expressar la voluntat de "no renovar els seus mandats" després que sortís Goirigolzarri

CaixaBank tanca la presència de Bankia amb cinc nous consellers
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Com sol passar en les fusions bancàries, fins i tot en les que se suposen amistoses, un dels dos peixos –normalment el gros– acaba expulsant el petit per manar en solitari. El consell de CaixaBank va solemnitzar ahir el final de la presència de Bankia en l’òrgan d’administració, quatre anys després que l’entitat catalana absorbís el banc nacionalitzat i acceptés que el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, ocupés el mateix càrrec en l’entitat integrada. Tot just unes setmanes després que el banquer basc deixés efectivament la presidència de CaixaBank amb el tancament del 2024, el consell va confirmar ahir la sortida dels tres consellers independents que procedien del consell de Bankia.

Era un secret a crits que aquests consellers -Joaquín Ayuso, Francisco Javier Campo i Eva Castillo– havien manifestat la seva intenció de no renovar en el càrrec a conseqüència de l’anunci a finals del mes d’octubre passat de la sortida de Goirigolzarri. Després de confirmar que la seva sortida es deu al fet que han expressat la seva "voluntat de no renovar els seus mandats", el consell ha proposat a la junta d’accionistes que se celebrarà el pròxim 11 d’abril a València substituir-los per Luis Álvarez Satorre i Bernardo Sánchez Incera com a consellers independents i Pablo Forero Calderón com un altre extern. A més, el consell proposarà que Rosa María García Piñeiro ocupi com a independent el buit deixat per Goirigolzarri.

Un altre dels membres de l’òrgan d’administració a qui li vencia el mandat de quatre anys és Teresa Santero, consellera dominical en representació de l’Estat, que té entorn del 18% de CaixaBank. Com va avançar aquest diari, continuarà en el càrrec després de ser confirmada pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Així mateix, el consell va proposar la reelecció de Koro Usarraga i Fernando María Costa Duarte, mentre que José María Méndez serà votat com a substitut del veterà José Serna Masiá, en representació de la Fundació La Caixa, que a través de Criteria posseeix entorn del 31% de les accions de l’entitat bancària.

El consell passarà a estar format només per un executiu (el conseller delegat, Gonzalo Gortázar), tres de dominicals (el president, Tomás Muniesa, i José María Méndez per Criteria, i Santero per l’Estat), nou d’independents i dos més d’externs.

Entre els nous consellers destaca el nom de Méndez, director general de la CECA, la patronal de les antigues caixes d’estalvis presidida per Isidre Fainé, també president de la Fundació La Caixa i Criteria. En aquest sentit, ahir, la CECA va anunciar que activarà ben aviat els seus procediments interns per substituir-lo en el càrrec.

Amb la sortida de Goirigolzarri i els tres consellers independents de Bankia, el màxim òrgan d’administració de CaixaBank quedarà sense representants del consell de l’entitat nacionalitzada. Així, el FROB no formava part d’aquest últim per mirar de visibilitzar el seu respecte a la independència de la gestió professional del banc, del qual controlava més d’un 60% de l’accionariat. L’equació de canvi mitjançant la qual es va instrumentar la fusió donava als accionistes de CaixaBank un pes del 74,2% del nou grup, i als de Bankia, el 25,8%. Per això, el pes dels consellers d’aquest últim banc en el consell de la nova entitat va estar més o menys en línia amb el percentatge esmentat: eren quatre de 15, el 26,6% del total (33,3% si s’hi suma el FROB). Ara el seu pes passa a zero.

Petita presència minvant

Notícies relacionades

En el comitè de direcció de CaixaBank sí que perviu la breu presència que es va oferir a directius de Bankia després que renunciessin a incorporar-se a la nova entitat els quatre principals col·laboradors de Goirigolzarri (José Sevilla, Antonio Ortega, Amalia Blanco i Miguel Crespo). Així, en un primer moment van continuar en els seus càrrecs els 12 integrants del màxim òrgan executiu de l’entitat catalana i es van crear dos nous llocs per a directius de la nacionalitzada (Eugenio Solla com a director de sostenibilitat i Manuel Galarza com a responsable de compliment normatiu). El pes del banc català en el comitè era del 85,7%, molt superior al que li corresponia segons l’equació de canvi (74,2%), si bé es va pactar que uns mesos després David López passés a ocupar-se de recursos humans, amb la qual cosa el percentatge va baixar al 78,5%.

Els tres alts executius provinents de Bankia –i, originalment de tres de les set caixes que la van integrar (Caja Ávila, Bancaja i Caja Insular de Las Canarias), però no de la més gran, Caja Madrid– es mantenen ara com ara en un comitè de direcció. Aquest ha passat a estar format per 16 membres, per la qual cosa la presència d’executius provinents del banc nacionalitzat ha baixat de suposar el 21,5% al 18,75%. Els altres 13 integrants provenen de CaixaBank: el 81,25% del total. En nivells inferiors de la direcció ha passat una cosa semblant: la presència de Bankia era minoritària d’entrada i ha descendit després de la sortida de desenes d’executius provinents de l’entitat.