Ángel Víctor Torres: "Seria inexplicable que els presidents del PP refusessin la quitació del FLA"

Ángel Víctor Torres: "Seria inexplicable que els presidents del PP refusessin la quitació del FLA"
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Vostè ha dit que "enfortir l’Estat autonòmic és enfortir la Constitució». ¿Tem que altres comunitats denunciïn greuges després dels pactes forjats?

Seria inexplicable i partidista. El que ha fet el Govern espanyol és una cosa que no té precedents i és assumir el deute que en el seu moment van haver d’emprendre, per retallades diverses en els anys de la crisi, les comunitats autònomes. Per tant, és d’agrair. No hi ha cap criteri de greuge, la comunitat que més condonat tindrà el seu deute [Andalusia] està presidida pel PP.

El PP ja ha sortit a refusar la quitació del deute del FLA, fins i tot el president d’Andalusia, Juanma Moreno.

Em sorprèn que prefereixi quedar-se amb aquest deute. Ja veurem què passa en el Consell de Política Fiscal i Financera. He d’apel·lar que el PP defensi l’interès general. No ho va fer amb el sostre de despesa i espero que ho faci amb aquesta proposta.

¿El Govern central farà alguna concessió a Junts després de la retirada de la proposta sobre la qüestió de confiança?

No, perquè [la qüestió de confiança] és una decisió única del president del Govern espanyol. L’opció legítima que hi ha davant una majoria que perd la confiança en un president són les mocions de censura. És una bona notícia que aquesta PNL no es debati, perquè hauria generat soroll, fang i més controvèrsia, que no va enlloc. La fortalesa d’aquest govern, no la debilitat, és demostrar que sap negociar.

¿Abans del juliol hi haurà una nova comissió bilateral en què es consagri l’acord per al nou finançament com un acord entre governs?

Sí, aquesta és la voluntat dels dos governs. També he de ser clar: en ocasions aquesta voluntat xoca amb imprevistos, amb dificultats o amb exigències. Però fa un temps que treballem, i molt bé, amb la Generalitat de Catalunya. La prova és que hem aconseguit 20 acords i que la comissió mixta no es convocava des de feia 14 anys.

Parlava fins i tot de "cogovernança».

Amb Pedro Sánchez de president del Govern, la conflictivitat amb les comunitats autònomes s’ha reduït a més de la meitat davant els governs de Mariano Rajoy amb majoria absoluta. Anem molt menys al Tribunal Constitucional de la que anava aquest govern contra presidents del seu mateix color polític. Creiem en la descentralització política i l’exercim, creiem en l’Estat de les autonomies. La ultradreta, que governa o ha governat amb la dreta, vol que tot se centralitzi.

Sobre el traspàs de les competències en immigració, Junts exigeix el control de les fronteres per part dels Mossos d’Esquadra i que la Generalitat pugui gestionar els NIE. ¿Ho comparteix?

Aquest acord exigeix una majoria absoluta, perquè és una modificació de llei orgànica i, en qualsevol cas, ha de ser dins de la Constitució. Estem en el procés de la negociació i cada grup va a màxims. Deixarem que la negociació culmini amb acord i després caldrà aconseguir més suports. No n’hi ha prou amb el PSOE, Sumar i Junts, es necessiten més grups que l’acordin i caldrà cedir en els màxims.

Hi ha una altra negociació en marxa, que és el repartiment de menors migrants. Junts diu que Catalunya no pot formar part d’un "cafè per a tothom». ¿Què li respon?

Continuem defensant que la modificació de l’article 35 és la solució definitiva, estructural i permanent. Junts va posar sobre la taula que cap nen havia d’anar a Catalunya. Des d’un punt de vista jurídic, això no té cobertura. Diferent és el debat de quines comunitats han fet un esforç més gran i que això es tingui en compte, s’ha d’equilibrar. He de lamentar que el PP, que governa la majoria de les comunitats, sigui qui posa pals a les rodes.

En aquest marc de "normalització», ¿és moment que Sánchez es reuneixi amb Carles Puigdemont a Bèlgica?

És una decisió que s’ha de prendre.

Un dels casos de presumpta corrupció que afecten el Govern espanyol l’implica directament, que és el cas Ábalos. ¿Vostè creu que és víctima de lawfare?

Soc víctima d’un atac polític. He hagut de demostrar que, davant el que deia aquest senyor [Víctor de Aldama], que jo havia estat en un pis amb senyoretes aquella nit, jo era a casa meva dormint. Ho he demostrat no amb targeta d’embarcament, sinó amb uns certificats d’haver volat. La veritat la tinc jo. Però el PP continua dient el que deia aquest senyor, que ha mentit vilment. ¿Per què? Hi ha una voluntat que allò que no han pogut aconseguir a les urnes ho intentin aconseguir atacant en el terreny personal. Em sembla una vilesa tremenda.

¿Quin paper jugarà Catalunya en la commemoració dels 50 anys de la mort de Franco?

Un paper important, perquè va ser un territori que va patir les conseqüències del totalitarisme. N’hi ha prou amb dir que el seu president autonòmic va ser l’únic que va ser afusellat i que va ser una víctima d’una dictadura d’una manera cruenta. És una comunitat que, per qüestions històriques i d’una altra índole, va ser perseguida, esclafada durant 40 anys de totalitarisme.

¿Hi haurà un acte sobre el president Companys?

Sí, n’hi haurà.

Notícies relacionades

¿El Govern espanyol comparteix que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un espai de memòria?

Ho comparteix i ho farà. Serà un lloc de memòria. Tenim la complicitat i el suport de les institucions catalanes i del Parlament.