Alimentació

Les famílies catalanes malbaraten un 10% dels aliments que compren

El primer estudi de la Generalitat sobre malbaratament alimentari constata que cada llar descarta 63 quilos de menjar a l'any, amb els quals es podrien alimentar gairebé 275.000 persones

Les famílies catalanes malbaraten un 10% dels aliments que compren

Gemma Sánchez Bonel / ACN

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Cada any, les llars catalanes malbaraten 63,61 quilos de menjar que s'haurien pogut aprofitar, segons ha recollit el primer estudi fet a Catalunya sobre el malbaratament alimentari, que conclou que amb tots aquests productes, que sumen gairebé 174.000 tones d'aliments, s'haurien pogut cobrir les necessitats de 274.948 persones. Tenint en compte que el consum d'aliments per família és d'uns 632 quilos anuals, això significa que el 10% de la cistella de la compra acaba a les escombraries. Els que més sovint pateixen aquest destí són els aliments frescos, segons indica el director general d'Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, Joan Gòdia.

La dada l'ha facilitada aquest dilluns el conseller d'Agricultura i Alimentació, Òscar Ordeig, que ha subratllat que l'estudi, que duen a terme conjuntament l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), continuarà realitzant-se fins al 2026 per tenir així una fotografia més completa del malbaratament d'aliments a Catalunya i "poder actuar en conseqüència, perquè els efectes d'aquestes pèrdues no són només econòmics, també ho són ambientals i socials". Mentrestant, ha detallat Ordeig, "es continuarà treballant en el reglament que ha de desplegar la llei contra el malbaratament alimentari", que porta ja cinc anys aprovada.

De moment, la norma s'ha anat aplicant en àmbits molt específics, com el de la restauració, que porta ja un temps treballant en accions per reduir malbarataments, oferint, per exemple, als clients la possibilitat d'emportar-se a casa les restes de menjar que no hagi consumit o participant en accions com la campanya 'Aprofitem els aliments'. Al camp, el primer esglaó de la cadena alimentària, també s'hi està treballant ja, però des de l'àmbit del voluntariat.

Notícies relacionades

"L'objectiu és que Catalunya sigui l'epicentre europeu de la lluita contra el malbaratament d'aliments, perquè si volem aconseguir la sobirania alimentària, cal ser sostenibles en tota la cadena alimentària", ha dit el conseller.

El model d'Espigoladors

Ordeig i Gòdia han participat aquest dilluns en l'acte d'inauguració de les noves instal·lacions de l'empresa transformadora És Im-Perfect al Prat de Llobregat. En aquesta nau, que triplica la mida de l'anterior obrador, treballen 24 persones en risc d'exclusió social, que elaboren melmelades, cremes i patés a partir de fruites i verdures que han estat descartades a la collita. L'objectiu de l'entitat és ampliar la plantilla fins a la cinquantena de persones, ha explicat Mireia Barba, presidenta de la Fundació Espigoladors, a la qual pertany És Im-Perfect.