Transports

El Govern planeja entrar a Talgo després de la presa de control de Sidenor

La Moncloa avalua que la SEPI compri el percentatge en mans dels Oriol i els Abelló i completar el nucli dur espanyol de la firma

El Govern planeja entrar a Talgo després de la presa de control de Sidenor
2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +
Gabriel Santamarina
Gabriel Santamarina

Redactor de la secció de economía

ver +

El Govern planeja entrar en l’accionariat de Talgo a través el seu braç inversor, la SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials). Aquest moviment es produiria una vegada que s’ha completat el que en mitjans governamentals anomenen la primera pantalla de l’operació, amb la presa de control de la siderúrgica basca Sidenor, que ja compta amb un principi d’acord per adquirir el 29,8% del fabricant al fons Trilantic de la mà de l’Institut Basc de Finances i les fundacions bancàries BBK i Vital.

El pla de Moncloa passa perquè la SEPI compri en els pròxims mesos les accions en mans de Torreal, braç inversor de l’empresari Juan Abelló, amb més d’un 3,5% del capital, i la família Oriol, fundadors de la companyia industrial, que atresora més d’un 2%. Tant els Oriol com Abelló participaven en Talgo a través del vehicle inversor Pegaso, fons titular del 40% de Talgo gestionat per Trilantic. En les jornades prèvies, Abelló va sortir d’aquest consorci i va aflorar el 3,533% en solitari esmentat, quedant-se Pegaso amb un 37,5%.

En paral·lel, el conseller vinculat a Torreal, igual com els dos consellers dominicals de Trilantic i el vicepresident de Talgo, José María de Oriol Fabra (titular de l’1,281%), de manera sorprenent, van deixar els seus llocs en el consell d’administració de Talgo just abans de l’entrada de Sidenor, en un gest no gaire ben comprès llavors pel mercat però que s’entendria millor ara. Des del fons britànic intentaven amb la seva sortida evitar entrar en situació de conflicte d’interès, mentre els altres dos ja donaven per segura la seva sortida en una segona part de l’operació, no tenint ja sentit seguir dins del consell d’administració.

Fonts coneixedores de les negociacions expliquen que tampoc és casual que l’entrada de la SEPI tingui lloc en uns mesos, ja que allunyaria les sospites que es tracti d’una acció concertada, una cosa que obligaria a actuar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Si el regulador borsari entengués que l’oferta de Sidenor, el Govern basc i les fundacions anés de la mà de la de la SEPI, al superar la compra el 30%, podria obligar els quatre a llançar una oferta pública d’adquisició pel 100% de Talgo, una cosa que sempre han evitat. Fonts oficials de SEPI consultades per aquest diari van declinar ahir fer comentaris sobre els futurs moviments.

La compra de Sidenor del 29,8% de Talgo en mans de Trilantic sense tenir l’obligació de llançar una opa ha deixat fora de l’equació de moment dos grans grups estrangers interessats a adquirir el fabricant de trens: el grup públic polonès Pesa (controlat pel fons PFR, similar a la SEPI) i el grup privat indi Jupiter Wagons.

Notícies relacionades

Aval des del principi

Un dels grans motius que l’opció espanyola hagi resultat victoriosa és que comptava amb l’aval des del primer moment pels governs basc (que compleixen el seu somni que la seu de Talgo torni al País Basc) i central.