Infraestructures
El Govern avança a portar l’alta velocitat a l’aeroport de Girona
Transports es decanta en el seu estudi informatiu per una estació elevada amb una passarel·la per als vianants cap a l’aeròdrom

Aeropuerto de Girona-Costa Brava /
En l’irresolut debat sobre l’ampliació de Barcelona-el Prat, sempre acaba apareixent en l’equació la infrautilització dels aeroports de Reus i Girona-Costa Brava. No obstant, perquè aquest últim es converteixi realment en una infraestructura a tenir en compte en el sistema de transport de viatgers, és imprescindible que estigui ben connectat. El Ministeri de Transports va anunciar ahir que, després d’anys de retards i anàlisis, avaluacions i informes, s’ha aprovat l’estudi informatiu per construir l’estació d’alta velocitat, a uns 600 metres de l’aeroport de Vilobí d’Onyar (Selva).
El ministeri que dirigeix Óscar Puente atén també d’aquesta manera a les reclamacions de la consellera gironina de Territori, Sílvia Paneque. A més, dona impuls a unes obres cridades a revitalitzar un aeroport en hores baixes en els últims anys. Amb el veredicte sobre l’ampliació del Prat només pendent de les negociacions amb els socis d’ERC i Comuns del Govern, tenir decidida l’alternativa constructiva a Girona i amb els tràmits en marxa facilitarà els arguments sobre un sistema aeroportuari amb un principal i dos de complementaris.
Trànsits directes amb BCN
La futura estació estarà situada en la prolongació de les vies del PAET (Lloc d’Avançament i Estacionament de Trens) del traçat d’alta velocitat de la línia Barcelona-Figueres, a uns 600 metres a l’est de l’aeròdrom. Serà elevada i comptarà amb una passarel·la per als vianants rodadora de 493 metres de longitud i cinc d’alt per connectar-la amb l’aeroport. A més, hi haurà un ramal per a trànsits directes i exclusius amb Barcelona.
L’estudi informatiu aprovat per Transports estima que el cost de la futura estació d’alta velocitat de l’aeroport de Girona serà de 126,7 milions d’euros i es creu que podria atraure uns 3,1 milions d’usuaris. L’última vegada que es va parlar de calendaris va ser el novembre del 2022, encara amb la ministra Raquel Sánchez, amb la previsió d’encarar el projecte entre el 2024 i el 2025, una vegada superats els tràmits. No obstant, és inviable que estigui preparada el 2026.
Notícies relacionadesSerà una estació amb tres nivells: d’urbanització, d’andanes, i de vestíbul i passarel·la de connexió amb l’aeroport, diuen des del ministeri. L’edifici tindrà una superfície construïda de 7.675 m2 i els passos entre andanes es faran amb passarel·les sobre la via.
Per tal d’afrontar l’obra ferroviària, s’allargaran les vies del PAET de Vilobí cap a Girona, amb les andanes i les instal·lacions que corresponguin. La futura estació tindrà quatre vies, dues andanes de 400 metres per al trànsit passant i dues vies addicionals i una única andana de 220 metres per als serveis en llançadora amb origen i destí a Barcelona.
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»
- REIAL MADRID: La UEFA sanciona Mbappé i Rüdiger pels seus gestos desafiadors, però jugaran contra l’Arsenal