Catalunya voreja les 2.300 ‘start-ups’ i augmenta les de ràpid creixement
Les companyies emergents van captar un 65% més de capital en rondes de finançament el 2024 / Les ‘empreses gasela’ van pujar de 283 a 407

El Govern de la Generalitat que lidera Salvador Illa s’ha proposat que Catalunya arribi al 2030 amb 3.000 empreses emergents operant a la comunitat. A poder ser, com més punteres tecnològicament millor (per anar bé, una quarta part haurien de ser deeptech) i més mitjanes i grans, que petites i mitjanes. "El volum, a les empreses, és sinònim de resiliència", va resumir ahir el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, en l’acte de presentació d’un conjunt de dades que demostren que, a priori, el territori va per bon camí.
Catalunya acaba el 2024 amb 2.285 empreses emergents actives. Se n’han constituït unes 340 i han tancat o han sortit del recompte total, per haver crescut massa o haver sigut comprades, unes 260. Així que, en total, la xifra implica un 9% de creixement. És més del que s’havia aconseguit els anys anteriors, cosa que fa que els experts de la conselleria responsables de la matèria estiguin tranquils amb el ritme d’avenç.
Són, per aquest ordre, empreses que desenvolupen serveis per a altres empreses (408) o que es mouen en el camp de la salut (369), de l’energia (125) i de l’educació (115), tot i que les que més diners mouen són les sanitàries i les que desenvolupen tecnologia per al sector dels viatges. Això últim, gràcies al bon acompliment de companyies com TravelPerk.
Tot l’univers d’empreses emergents en el seu conjunt factura 2.300 milions d’euros, un altre salt del 10% respecte a les dades de l’últim estudi, tot i que el que més congratula Sàmper i Jaumé Baró, secretari d’Empresa i conseller delegat d’Acció, és que gairebé la meitat ingressi ja més de mig milió d’euros (fa un any, eren menys d’un terç). "Comencem a tenir unes empreses emergents robustes", va traduir aquest càrrec públic, que va sumar a aquest argumentari el que passa amb el nombre de treballadors: 22.840 estan en nòmina d’una start-up a Catalunya i el percentatge d’empreses amb més de 10 empleats ha passat del 36% al 42%.
Cada vegada més ‘scale-ups’
Notícies relacionadesEl que s’ha disparat en un any són les scale-ups o empreses gasela, aquelles que mostren un rapidíssim creixement i que la Generalitat identifica al tancar rondes de més d’un milió de dòlars. Barcelona (com a ciutat on estan concentrades la majoria d’aquestes empreses) comptava amb 283 l’any passat, i aquest any ja en són 407, gairebé un 50% més. En aquest sentit, Acció identifica Heura, Wallapop, Typeform, Submer, SpliceBio, Inbrain Neuroelectronics, Exoticca, Belvo, Red Points i Paack com les que més creixen. Fins al punt de catalogar-les com a candidates a unicorn.
Aquests anys enrere, pensar en nous unicorns semblava més quimera que realitat, ja que aquest segell depèn de tancar rondes de finançament que situïn la valoració de la companyia per sobre dels 1.000 milions de dòlars, i el mercat de capitals fa temps que es troba més aviat aturat. Tot i així, l’altra gran bona notícia a què s’aferra el Govern és que, en aquest context, les star-ups catalanes han captat un 65% més de finançament que l’any previ (1.150 milions d’euros).
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- Medi ambient La Generalitat retira el decret sobre els càmpings en zones inundables
- PRÒXIMA ESTRENA La caiguda del clan Pujol arriba al cine per obrir "un debat necessari"
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- Guerra comercial La Xina adverteix que «lluitarà fins al final» si Trump imposa aranzels addicionals del 50%
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Borses L’Ibex 35 rebota més d’un 1% en l’obertura després de la remuntada de les borses asiàtiques
- Malaltia infecciosa El xarampió continua pujant a Catalunya per la pressió de l’epidèmia al Marroc i l’est d’Europa
- Entrevista El Mago Pop estrena documental sobre la seva aventura americana: «He hagut de fer molts sacrificis»