Girona acollirà un esdeveniment gastronòmic de referència al març: els millors restaurants de Catalunya hi seran presents

El Fòrum Gastronòmic Girona 2025 se celebrarà del 17 al 19 de març amb diferents activitats dedicades al sector

Una cata del Fòrum Gastronòmic Girona

Una cata del Fòrum Gastronòmic Girona / Fòrum Gastronòmic Girona. Pere Duran/ Nord Media

5
Es llegeix en minuts
Jaume Puig

El sector hostaler va viure un any d'èxits. Segons les dades del sector, l’any 2024 es va facturar un 6% més que el 2023, i Catalunya va ser el territori que va liderar el creixement. La gastronomia catalana és una de les millors del món. El territori ha estat l'únic que ha tingut tres restaurants en el número 1 mundial i que, actualment, compta amb un vigent (Disfrutar). Però no només això, alguns dels esdeveniments de referència del sector també se celebren aquí.

Girona acollirà els dies 17,18 i 19 de març un dels esdeveniments més importants del sector de la cuina, la restauració i l'alimentació. El Fòrum Gastronòmic Girona 2025 se celebrarà al Palau de Fires i la zona del parc de la Devesa de Girona. Durant aquests tres dies, la ciutat catalana acollirà mostres i degustacions gastronòmiques, més de 170 empreses expositores, ponències de persones referents del sector gastronòmic o lliurament de premis, entre altres activitats per a professionals del sector i també per als amants de la gastronomia.

Aquest esdeveniment va néixer a Vic l’any 1999 i s'ha convertit en un aparador de la innovació gastronòmica. “Sempre s'ha identificat com un esdeveniment viu i canviant edició rere edició, recollint les tendències del mercat i adaptant-se per a continuar donant resposta a les necessitats i interessos del sector”, expliquen des d’INCATIS, l'empresa organitzadora de l'esdeveniment. En la seva edició anterior va comptar amb prop de 150 ponents, 174 expositors i va atreure 12.000 visitants, comptant amb la presència de figures tan destacades com Fina Puigdevall, Ferran Adrià o els germans Roca.

Els millors cuiners de Catalunya en el Fòrum Gastronòmic Girona

En aquesta edició, el Fòrum Gastronòmic Girona comptarà amb la presència de dos figures clau per la gastronomia catalana que, a més, també són tres dels millors cuiners del món: Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Oriol Castro (Disfrutar). Els tres reflexionaran sobre el procés creatiu i la innovació, a més del que suposa tenir un dels millors restaurants del món.

El Disfrutar, que regenta Castro al costat d'Eduard Xatruch i Mateu Casañas, serà l'encarregat d'oferir la sessió inaugural del Fòrum d'enguany, mentre que els germans Joan, Josep i Jordi Roca explicaran el dimecres una ponència per a explicar les últimes novetats del Celler de Can Roca.

Una mostra durant el Fòrum Gastronòmic Girona de l'any anterior /

Cedida

A més dels esmentats, el Fòrum Gastronòmic Girona 2025 també comptarà amb la presència d'altres restaurants de prestigi com el Miramar del xef Paco Pérez, que té dues Estrelles Michelin; Les Cols de Fina Puigdevall, amb altres dues; i l’Empòrium de Màrius i Joan Jordà; amb una Estrella Michelin, entre altres reconeixements. Tots ells situats en espais naturals de la província de Girona.

Ponències d'experts i novetats del sector

El Fòrum és un espai on es comparteixen sinergies i coneixements. Enguany les ponències destacaran temàtiques com la relació intensa que existeix entre la restauració i el sector primari, de les bones perspectives professionals del servei, de la sala i el sector Horeca, entre altres qüestions. L'espai també analitzarà les últimes recerques agroalimentàries i gastronòmiques.

Així mateix, l'esdeveniment dedicarà un espai a la 5a gamma gastronòmica. En aquest sentit, es presentarà un esmorzar de forquilla i ganivet preparat amb aquest tipus de productes, que són aquells que es presenten envasats i estan llestos per a ser consumits una vegada es duu a terme un procés de regeneració.

La anterior edició del Fòrum Gastronòmic Girona va ser un èxit de xifres /

Cedida

Un espai dedicat a la brasa

El Fòrum Gastronòmic Girona 2025 acull la presentació en societat de ALABRASA, un projecte únic que posa en valor tot el procés de transformació del foc i el seu paper essencial en la cuina.

Aquest espai no es limita a la brasa com a eina culinària; es converteix en una experiència educativa i sensorial que recorre tot el cicle del foc: des de la llenya fins a la cendra, aprofitant cada fase per a crear plats excepcionals.

  1. Demostracions de les principals tècniques i mètodes de foc, fum i brasa

  2. Redescobrir el potencial de cada fase del foc amb disciplina pràctica

  3. Descobrir l'art del foc, amb la cuina a la brasa com a protagonista principal

  4. Reconnectar amb les arrels culinàries

Premis, concursos, el millor ‘Steak Tàrtar’ i el millor Tajine

La periodista gastronòmica Carme Casas i la cuinera Montse Guillén rebran el premi “El Sabor del Mediterrani”, instituït pel Fòrum Gastronòmic Girona i elBullifoundation. Ambdues han jugat un paper fonamental en la història gastronòmica catalana: la primera va introduir el periodisme gastronòmic modern i Guillén ha entès la cuina com a art i va projectar per primera vegada la cuina catalana a Nova York.

El Fòrum Gastronòmic Girona també serà l'escenari de diferents concursos i lliuraments de premis. D'una banda destaquen la quarta edició del concurs ‘El Millor Steak Tàrtar’ en el qual els participants hauran de demostrar les seves habilitats preparant aquesta exquisidesa en directe sota l'atenta mirada d'un jurat professional i un jurat popular que valoraran, entre altres, aspectes com l'aspecte visual, el tall, el sabor, l'aroma, el gust residual de la carn o la condimentació. També se celebrarà la segona edició del concurs de Tajine, un dels plats més emblemàtics de la cuina marroquina. En aquest cas es reconeixerà als xefs que elaboren gastronomia marroquina de gran valor a Catalunya.

El Palau de Fires durant l'edició anterior del Fòrum Gastronòmic Girona /

Fòrum Gastronòmic Girona. Pere Duran/ Nord Media

Pel que fa als premis, es durà a terme la quarta edició del premi a la Millor Startup Gastronòmica, una iniciativa pensada per a promoure la innovació en el sector gastronòmic; i els Premis Lladonosa, un concurs gastronòmic que busca talent jove de cuina i de sala en la qual participen les fundacions i escoles d'hostaleria i turisme catalanes.