El Govern dona llum verda al decret per accelerar l’obra pública
Els contractes amb un cost inferior a 15 milions d’euros podran ser adjudicats directament per les conselleries, sense licitació

El Govern de la Generalitat va presentar ahir el decret de mesures urgents per agilitzar l’execució d’obra pública i impulsar la participació de les pimes en aquests concursos. Així, el Consell Executiu tanca algunes de les iniciatives aprovades el 26 de febrer. Segons va destacar la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, "es tracta d’un impuls clau per accelerar els procediments administratius i millorar la capacitat de resposta de l’Administració".
En particular, s’introdueix la possibilitat que obres menors i contractes de manteniment amb un cost inferior a 15 milions d’euros –i estudis de fins a dos milions– siguin adjudicats directament pels departaments de la Generalitat. "És una eina essencial per accelerar l’execució d’obra pública", va traslladar la portaveu, "especialment en un context marcat per la falta de pressupostos i la crisi d’accés a la vivenda". Així, es deixa enrere l’anterior obligació que imposava la llei 4/1985 del 29 de març de l’Estatut de l’empresa pública catalana de celebrar una licitació pública en els contractes d’obra pública per sobre dels dos milions –i en els estudis i projectes superiors a 100.000 euros–. En el cas de les instal·lacions renovables, el paràmetre es continua fixant en dos milions i en els 300.000 euros, respectivament.
Reducció de terminis
A més, també situa com a òrgans assessors en l’adjudicació d’obres públiques Infracat, presidit per Isaías Táboas, i l’Institut Català de l’Energia (Icaen), que dirigeix Marta Morera. El primer ocupa el càrrec des de l’octubre, després d’haver sigut president de Renfe entre juny del 2018 i febrer del 2023, quan va ser substituït per Raül Blanco. Des de juny d’aquest any exercia com a secretari general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
El decret també contempla la reducció dels terminis contractuals a través dels "convenis marc", un mecanisme que permetrà accelerar l’adjudicació de petites obres públiques. Així mateix, s’establirà un sistema de centralització de compres, i s’optimitzaran els processos administratius i es millorarà l’eficiència en l’adquisició de materials i serveis. L’altre gran focus d’aquest paquet de mesures es posa en les pimes, que fins aleshores veien minvada la seva participació en les obres públiques per les barreres econòmiques d’entrada.
Per reforçar aquest objectiu, el Govern imposa l’obligació que els contractes d’obres públiques es divideixin en lots més petits, cosa que permet que diverses pimes, empreses emergents i cooperatives d’economia social hi puguin participar i competir en igualtat de condicions. També es limitarà el nombre de lots que una mateixa entitat pugui adjudicar-se.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)
- Trànsit Trànsit habilitarà aquest dijous dos carrils addicionals a l’AP-7 per a l’operació sortida de Setmana Santa
- A SEMIFINALS DE CHAMPIONS El Barça retorna a l’aristocràcia europea: de Valverde a Flick, sis anys on va canviar tot
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana