Alimentació

El cacau baixa de preu després del màxim històric del desembre

La previsió d’una bona collita a Ghana i la Costa d’Ivori calma els mercats

El cacau baixa de preu després del màxim històric del desembre

Legnan Koula

1
Es llegeix en minuts
M. J. I.

Després d’un Nadal a preus intractables, el mercat internacional del cacau està expectant aquest març. Si es confirma que la primavera serà plujosa, els països productors d’aquesta llavor, eminentment Ghana i Costa d’Ivori, tenen l’esperança que la collita es recuperi i se’n puguin recollir uns 142.000 milions de tones, cosa que suposarà el primer superàvit d’oferta en els últims quatre anys, segons les previsions de l’Organització Internacional del Cacau (ICCO, en les seves sigles en anglès). I davant aquest pronòstic, els preus han començat ja a moderar-se, segons l’última dada disponible, corresponent a dimarts passat.

Indicadors mundials

Notícies relacionades

"Els preus han estat sota pressió des de l’estimació del 28 de febrer de l’ICCO d’un superàvit mundial de cacau", recull el portal de Trading Economics, una plataforma que agrupa i analitza els indicadors mundials dels principals productes agroalimentaris mundials. Segons aquesta mateixa font, "hi ha preocupació internacional perquè el fort augment de preus de l’any passat estigués frenant la demanda", però aquesta inquietud s’ha alleujat després que el fabricant de xocolata suïssa Lindt confirmés un creixement orgànic de les vendes del 7,8% el 2024.

Els agricultors de la Costa d’Ivori han enviat 1,36 milions de tones mètriques de cacau als ports des de l’1 d’octubre, un 17% més respecte al mateix període de l’any passat, tot i que el ritme s’ha desaccelerat respecte a l’augment del 35% que van assolir al desembre. L’alentiment es deu, segons assenyala Trading Economics, al fet que les precipitacions han sigut una mica inferiors a la mitjana la setmana passada. Els productors assenyalen que farà falta més humitat per poder suportar la pròxima collita intermèdia (a l’abril), i març es considera crucial per a la qualitat del gra.