Competitivitat europea
Espanya impulsa un producte financer per invertir en empreses de la UE
L’objectiu és evitar que els particulars destinin els seus estalvis a dipòsits o als EUA

Mobilitzar l’estalvi dels europeus cap a la inversió productiva en el continent ha deixat de ser una necessitat (per no perdre pes en l’economia global i finançar les transicions ecològica i digital) i ha passat a constituir una autèntica urgència (per guanyar autonomia estratègica i augmentar la despesa en defensa). En aquest context s’explica el producte financer europeu per a particulars que el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, fa mesos que impulsa a escala comunitària i les línies mestres del qual preveu tenir acordades al juny per començar a posar-lo en marxa en el segon semestre de l’any. Dos dels factors clau que s’estan definint són quin tractament fiscal tindrà aquest producte a cada país per fer atractiva la seva contractació i amb quin percentatge mínim d’inversió en empreses o projectes europeus haurà de comptar, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.
Cuerpo va aconseguir dilluns passat el tret de sortida a un dels projectes estrella en què treballa des de fa temps: la creació del Laboratori Europeu de Competitivitat. Es tracta d’un camp de proves perquè una sèrie de països (en un primer moment, Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Polònia, Luxemburg i els Països Baixos) proposin i provin projectes innovadors en matèria de mercat de capitals de manera coordinada amb la Comissió Europea, que més endavant podrà proposar ampliar-los legislativament a la resta d’estats membres. És a dir, no es tracta de l’Europa de dues velocitats de la qual es parlava fa dècades, sinó d’anar provant de manera coordinada iniciatives que puguin ser beneficioses per al conjunt de la UE, sense esperar a tenir el sempre complex acord dels 27 estats membres.
Fiscalitat atractiva
Notícies relacionadesEl primer d’aquests projectes serà un producte financer que "afavoreixi la mobilització dels estalvis dels ciutadans cap a la inversió en projectes d’interès europeu" i no es descarta que altres països s’hi sumin. En principi, funcionarà com una espècie d’etiqueta comuna paneuropea que s’aplicarà a diferents instruments financers segons les especificitats i decisions de cada país. Així, en alguns dels estats participants es podria vehicular a través d’un compte i en d’altres es podria tractar d’un producte d’inversió. Els països implicats estan treballant per definir quins requisits haurà de tenir el producte per tenir aquesta etiqueta i què implicarà tenir-la.
L’instrument haurà d’invertir en fons i accions, no ser merament un compte a la vista remunerat o un dipòsit a termini (cosa que se sol associar a Espanya amb un producte d’estalvi). Així mateix, està pensat en principi només per a particulars i no per a empreses o institucions.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Investigació científica La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors
- Conflicte laboral Els treballadors de PortAventura van avui a la vaga per demanar millors sous
- Apunts polítics de la setmana ¿A qui beneficia el vot als 16 anys? El ‘target’ de l’esquerra que observa la dreta